VIL ANNEKTERE: Statsminister Benjamin Netanyahus parti ønsker at Israel skal anektere store deler av Vestbredden. Her er byen Ramallah. Foto: Harald Henden VG

Likud vil annektere deler av Vestbredden

Benjamin Netanyahus parti Likud tar til orde for at Israel skal formalisere okkupasjonen av Vestbredden, og annektere området.

  • NTB

Vestbredden har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967. I folkeretten er området ansett for å være palestinsk, men Israel okkuperer fortsatt store deler av det omstridte territoriet.

Over tusen Likud-medlemmer vedtok søndag en resolusjon om at Israel skal utøve «suverenitet» over deler av Vestbredden og for å fortsette å bygge bosetninger, skriver Jerusalem Post. Byggingen av bosetninger er ett av de mest betente aspektene ved den langvarige og blodige konflikten mellom israelerne og palestinerne.

Fikk du med deg? Palestinerne i Jerusalem er rasende på Trump

For bare litt over ett år siden, helt på tampen av Barack Obamas presidentperiode, unnlot USA å legge ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd der rådet krevde at byggingen stanser. Resolusjonen fastslo også at bosetningene er i strid med folkeretten.

Obamas etterfølger Donald Trump gikk hardt ut mot resolusjonen og har lagt seg på en langt mer Israel-vennlig linje. Nylig fikk han omfattende internasjonal kritikk da han formelt anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Selv om Likud-resolusjonen om annektering ikke er bindende for regjeringen, legger den press på statsminister Netanyahu. Avisen Haaretz sier flere ministere støtter resolusjon og påpeker at Netanyahu ikke brukte sin myndighet til å stanse avstemningen.

Det har vært kraftige reaksjoner blant palestinere etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder