EPIDEMI: WHO-sjefen sier det bare er spørsmål om tid før det bryter ut ut en verdensomspennende fugleinfluensaepidemi. Foto: Reuters

Spår enormt fugleinfluensautbrudd

(VG Nett) Sjefen for Verdens helseorganisasjon sa mandag at det bare er et spørsmål om tid før det bryter ut ut en verdensomspennende fugleinfluensaepidemi.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Han sier det bare er et spørsmål om tid før vi ser et verdensomspennede utbrudd av den dødelig influensaen.

Sammen med rundt 400 eksperter, møtte Lee Jong-Wok opp i dag for å diskutere tiltak mot fugleinfluensaen som stadig blir påvist i flere og flere land.

Slaktet seks millioner fugler i Kina

Det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 har tatt livet av over 60 mennesker i fire asiatiske land og ført til slakting av over 150 millioner fugler i hele verden.

Samme dag som det store fugleinfluensa-møtet startet i Geneve ble det bekreftet nye tilfeller at det fryktede viruset i både Kina og Russland.

MER: Dette er dødsviruset

I Kina er frykten for spredning av viruset sterkt økende. Mandag meldte statlige medier om at kinesiske myndigheter har gjennomført nedslakting av rundt seks millioner tamme fugler i de nordøstlige delene av landet.

Europa

Viruset er også oppdaget i flere europeiske land.

Eksperter forventer at viruset vil nå Midtøsten og Afrika i nærmeste fremtid.

Foreløpig er det liten sannsynlighet for å bli smittet, og man regner med at et menneske kun blir smittet ved kontakt med fuglene. Men eksperter frykter at viruset skal mutere slik at det smitter fra menneske til menneske.

Millioner kan dø

Det vil kunne føre til en pandemi hvor millioner av mennesker kan dø og sette den globale økonomien ut av spill.

David Nabarro i FN sier til Reuters at eksperter og helsepersonell vil lage en omfattende plan mot spredning av viruset.

- En global handlingsplan innebærer investeringer i veterinærtjenester, mer midler til overvåking av virussmitte, vitenskapelig samarbeid om vaksineutvikling og forhandlinger med vaksineprodusenter, sier Nabarro til Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder