President frir til Norge

(VG Nett) Presidenten og statsministeren på Sri Lanka er endelige enige om noe, som kanskje får Norge tilbake til fredsprosessen.

Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Norge trakk seg ut av fredsprosessen på øya forrige uke, etter at uenigheten på regjeringens side var å uoverskuelig at den overskygget konflikten med det tamilske mindretallet.

Nå er Wickremesinghe og Kumaratunga enige om en ting. Etter et møte mellom dem tirsdag morgen blir det opprettet en gruppe som skal forsøke å løse konflikten, slik at fredsprosessen kan gjenoppstå.

Nasjonale saker

-Det er blitt utnevnt en komité som skal utarbeide detaljene for hvordan presidenten og statsministeren skal samarbeide om viktige nasjonale saker i fremtiden, heter det i en felles uttalelse fra president Chandrika Kumaratunga og statsminister Ranil Wickremesinghe som er gjengitt på nyhetsbyråene.

Det betyr at de forsøker å finne en løsning som gjør at Norge kan komme tilbake som tilretteleger for å løse en konflikt som har krevd mange menneskeliv de siste 20 årene.

Et møte mellom de to i forrige uke, var ikke vellykket.

Rundt 64.000 mennesker har mistet livet i borgerkrigen som har rast på øya utenfor sørspissen av India siden 1983. USA har gitt sterk støtte til den norskledede fredsprosessen, og opprørsbevegelsen LTTE (tamilske tigre) lover å "vise tålmodighet" til den politiske krisen i Colombo er over.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder