ANGRIPER: George Bush (t.v.) og hans tilhengere flesker til med to nye anti-Kerry-filmer i en valgkamp som blir stadig hardere. John Kerry blir av sine motstandere humoristisk omtalt som vinglete. Kerry-kampanjen svarer med å spørre om Bush-tilhengerne mener Irak-krigen er en vits. Foto: Reuters

Bush og Kerry i PR-krig

NEW YORK (VG) Temperaturen stiger i presidentvalgkampen etter lanseringen av to nye TV-reklamer som skal ramme John Kerry.

  • Per Olav Ødegård

Artikkelen er over 15 år gammel

- John Kerry stemte for Irak-krigen, var motstander av den, støttet den og er igjen blitt motstander. John Kerry følger vinden hvor enn den blåser.

Demokratenes visepresidentkandidat John Edwards var indignert i sin kommentar til New York Times:

- Mer enn 1000 amerikanere har mistet livet. Amerikanere blir halshugget. Irak er et kaos, og de mener dette er en vits?

Den andre reklamen er laget av den kontroversielle gruppen «Swift Boat Veterans for Truth», som har påtatt seg å sverte Kerrys renommé fra Vietnam. Den nye filmen veksler mellom å vise bilder av en ungdommelig Kerry og Jane Fondas omdiskuterte besøk i Hanoi under Vietnamkrigen.

- Kerry møtte i hemmelighet fiendens ledere i Paris, selv om vi fortsatt var i krig og mens amerikanere satt i nordvietnamesisk fangenskap, hevdes det i filmen.

- Løgnere

Kerry-kampanjen kaller denne pro-Bush-gruppen for en «bande løgnere».

De to amerikanske presidentkandidatene utkjemper nå et nådeløst politisk slag om Irak der utfallet kan bestemme hvem som blir USAs neste president.

Mens Kerry mener Bush skjønnmaler situasjonen i Irak, anklager Bush Kerry for uansvarlig vingling. Mens Kerry sier Bush lever i en fantasiverden, sier Bush at Kerry er uegnet for landets høyeste embete.

- Det er ikke tvil om at presidentens feilvurdering, feilberegning og vanstyre av krigen i Irak har gjort krigen mot terror vanskeligere å vinne, sier demokratenes presidentkandidat, John Kerry.

I går gjentok Bush i sin ukentlige radiotale sin optimisme for Irak:

- En frihavn

- Vi gjør stadige fremskritt.

Kerry mener virkeligheten forteller noe annet. Nå angriper han det som er Bushs største styrke: oppfatningen blant et klart flertall av amerikanske velgere at Bush er bedre egnet enn Kerry til å beskytte dem mot mulige nye terrorangrep. Det er dette bildet Kerry må endre skal han bli valgt, og derfor er alt snakk om økonomi og andre saker lagt på hyllen.

- Irak er nå blitt hva det ikke var før krigen, en frihavn for terrorister. George Bush prioriterte Saddam Hussein. Jeg ville ha prioritert Osama bin Laden, sier Kerry.

George W. Bush fremstiller Kerry som en mann uegnet til å lede USA ettersom han beskylder ham for å ha kritisert Iraks statsminister Ayad Allawi.

- Denne store mannen kom til vårt land for å snakke om hvordan han risikerer livet for et fritt Irak, noe som hjelper Amerika, og senator Kerry innkalte til pressekonferanse for å stille spørsmål ved statsminister Allawis troverdighet. Du kan ikke lede dette landet hvis din allierte i Irak føler at du stiller spørsmål ved hans troverdighet.

Utgangspunktet var Kerrys utsagn om at Allawis optimisme ikke var samsvarende med hva han tidligere har sagt, eller virkeligheten i Irak.

Mer om

  1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

  1. Kerry anklager Bush for «kolossale feiltrinn» i Irak

  2. Dette er TV-bildene som skadet Bush

  3. Kerry: - Bush har mislykkes

  4. Bitter kamp om hvem som vant

  5. Kerry kastet ut av valgkampen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder