RUIN: En ung palestinsk jente leter gjennom det ødelagte huset i Beit Lahya, Gaza, etter kampene tidlig lørdag morgen. Foto: AFP

Ny uro på Gazastripen

Det ble avfyrt både palestinske og israelske raketter på Gazastripen natt til lørdag etter at 15 palestinere ble drept i en kraftig eksplosjon fredag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Hele 21 raketter ble skutt mot byen Sderot sør i Israel i det største angrepet siden den historiske tilbaketrekkingen fra Gazastripen.

Israelske helikoptre svarte med å skyte mot mål nord på Gazastripen. To personer skal ha kommet til skade i angrepet som var rettet mot mål knyttet til den ytterliggående bevegelsen Hamas.

Målene skal ifølge AFP ha vært våpenfabrikker i Gaza by og flyktningleiren Jabalya.

Parade

Rakettangrepene skjedde etter at minst 15 palestinere ble drept og 83 såret da en jeep eksploderte under en militærparade organisert av den ytterliggående organisasjonen Hamas fredag.

Eksplosjonen inntraff akkurat idet en av Hamas-lederne, Ismail Haniya, skulle til å tale til menneskemengden, og en talsmann for Hamas beskyldte rakst Israel for å stå bak eksplosjonen.

- En israelsk drone skjøt flere raketter på en kolonne med biler i paraden, noe som førte til et stort antall martyrer og sårede. Dette er en motbydelig israelsk forbrytelse, sa talsmann Sami Abu Zuhri fredag kveld.

- Motstandsbevegelsen vil slå tilbake med de virkemidler vi mener passer, la han til.

En israelsk militær talsmann benekter at det var noen israelsk militær aktivitet i området.

- Ethvert forsøk på å bruke denne hendelsen som et påskudd for angrep mot israelske sivile vil bli tatt svært alvorlig av den israelske hæren, skrev militæret i en uttalelse etter eksplosjonen.

Flyktningleir

Eksplosjonen skjedde i flyktningleiren Jabalya nord på Gazastripen, og bilen ble fullstendig utbrent. Tusenvis av Hamas-medlemmer og tilhengere deltok på møtet for å feire Israels historiske tilbaketrekking fra Gazastripen.

Tilstanden til minst 20 av de sårede er kritisk, opplyste lege Mouawiya Haasanein, som er leder for utrykningstjenesten på Gazastripen.

Dødtallet ble oppjustert sent fredag kveld til 15 etter at det først ble meldt om ti drepte. Ifølge palestinske sikkerhetskilder kan 19 personer ha mistet livet.

- Hamas hadde ansvaret

Palestinernes president Mahmoud Abbas' Fatah-bevegelse uttalte fredag kveld at Hamas selv er ansvarlig for eksplosjonen.

- Fatahs sentralkomité holder Hamas-bevegelsen helt og holdent ansvarlig for dødsfallene under militærparaden som ble holdt med sivile til stede, skrev komiteen i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder