Her gir Tyrkia grønt lys til Finlands Nato-medlemskap

Under en storslått seremoni tok Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan imot Finlands president Sauli Niinistö. Fredag fikk landet endelig grønt lys til Nato-medlemskap.

Publisert:

I den tyrkiske hovedstaden møttes Erdogan og Niinistö til en seremoni som selv etter tyrkisk standard holdt høy profil:

Gjennom Ankaras regntunge gater kom tyrkiske æresvakter til hest ridende med det tyrkiske og finske flagget, mens nasjonalsanger ble avspilt.

De to presidentene stod utenfor Erdogans palass og ventet med alvorlig ansiktsuttrykk, og gikk klokken 12.50 norsk tid inn for å diskutere.

Under en pressekonferanse etter møtet bekreftet Erdogan at Tyrkia nå forbereder en godkjennelse av finsk Nato-medlemskap.

– Tyrkia forbereder nå ratifiseringsprosessen av Finlands Nato-medlemskap. Jeg tror Finland vil spille en aktiv rolle i Nato, sa Erdogan under møtet.

Saken må formelt sett behandles av parlamentet i Tyrkias før avgjørelsen er endelig. Erdogan sier at han håper Tyrkia får ratifisert Nato-søknaden før valget i mai.

– Det er veldig godt å høre dette. Dette er viktig for Finland, sa Niinistö.

Finsk medlemskap vil gjøre alliansen sterkere, heter det i en uttalelse fra Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Det viktigste er at både Finland og Sverige blir Nato-medlemmer raskt, ikke hvorvidt de blir det nøyaktig til samme tid, sier Stoltenberg.

Sverige må vente

Sverige må fortsatt vente til etter det tyrkiske valget, og Erdogan sa at de vil fortsette samtaler med Sverige om «terrorisme-relaterte» temaer.

– Sveriges Nato-søknad vil samsvare med grepene de tar, sa den Tyrkiske presidenten.

BAKGRUNN: Finlands president drar til Tyrkia: Skal få Erdogans Nato-svar

– Det var en utvikling vi ikke ønsket, men som vi har vært forberedt på, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

Under et pressetreff fredag sa Erdogan at Sverige må gjøre mer for å bli godkjent som medlem av Tyrkia.

– Det er slik at Sverige har gjort det som ble forventet å gjøre, og som vi tok på oss i forbindelse med den trilaterale enigheten som ble skrevet under, sier Billström.

1 / 3
POMP OG PRAKT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Finlands president Sauli Niinistö utenfor palasset i Ankara.

I en uttalelse signert sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan ved Det hvite hus ønsker de Tyrkias grønne lys til finsk Nato-medlemskap velkomment.

– Vi oppfordrer Tyrkia til å raskt ratifisere Sveriges søknad også, heter det i uttalelsen.

Videre oppfordrer de Ungarn til å sluttføre sine ratifiseringsprosesser for både Finland og Sverige.

– Sverige og Finland er begge sterke, kapable partnerer som deler Natos verdier og vil styrke alliansen og bidra til Europeisk sikkerhet. USA mener begge landene bør bli medlemmer av Nato så raskt som mulig.

Forventet et ja

Niinistö sa onsdag at han forventet et positivt budskap fra sin tyrkiske kollega.

– Vi visste at når president Erdogan har tatt en beslutning om å ratifisere Finlands Nato-medlemskap, så kommer han til å ønske å møtes og oppfylle sitt løfte fra president til president, skrev Niinistö på Twitter onsdag.

Også utenriksminister Pekka Haavisto er med til den tyrkiske hovedstaden, skriver NTB.

Møtet skulle opprinnelig vært holdt i Istanbul, men er flyttet til den tyrkiske hovedstaden. Der er også Ungarns statsminister Viktor Orban. Sammen med Tyrkia er Ungarn det eneste Nato-landet som fortsatt ikke har godkjent søknadene fra Sverige og Finland.

Det er ventet at Ungarn skal stemme over finsk og svensk Nato-medlemskap i slutten av mars, skriver Reuters fredag.

Alle de 30 Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

Det er fortsatt uklart når Tyrkia vil godkjenne Sveriges søknad, men det vil trolig ikke skje før etter valget i Tyrkia 14. mai. Tyrkerne har lenge satt seg på bakbeins og stilt en rekke krav til de to søkerlandene.

1 / 2
HISTORISK HÅNDTRYKK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan imot Finlands president Sauli Niinistö.

Forklaring til VG

Onsdag sa İlnur Çevik til VG på telefon fra den tyrkiske hovedstaden Ankara at beslutningen er tatt. Han er sjefrådgiver i president Erdogans stab og medlem av presidentens utenriks og sikkerhetspolitiske råd.

– Vi har ikke noe problem med Finland. Vi er klare til å slippe dem inn i Nato, dersom de er villige til å bli medlem uten Sverige, sa Çevik til VG på telefon fra den tyrkiske hovedstaden Ankara.

– Er dette det samme som president Recep Tayyip Erdogan mener?

– Det er beslutningen til den tyrkiske regjeringen. Vi har ikke noen krangel med Finland.

Nyhetsbyrået Reuters har meldt at den tyrkiske nasjonalforsamling planlegger å ratifisere Finlands Nato-søknad allerede før valget i mai.

Men Sveriges holdes fortsatt utenfor – den søknaden skal behandles separat, ifølge Reuters.

– Hvor langt unna er dere enighet med Sverige?

– Langt unna. Sverige har ikke holdt sine løfter til Tyrkia. Vi har enorme problemer med å akseptere deres håndtering av PKK-tilhengere. Ja, Sverige sier de er terrorstemplet, men de løper rundt i gatene og skaper kaos og demonstrerer mot Tyrkia, sier Çevik.

PKK er det kurdiske arbeiderpartiet, som er forbudt i Tyrkia og er terrorstemplet av både EU og USA. Partiet har mange sympatisører i Sverige, og det skapte sinne i Tyrkia da de tente på en dukke av Erdogan under en demonstrasjon.

Se hele pressekonferansen på VGTV:

Kan løse seg for Sverige også

En sentral kilde i Nato sa onsdag til VG at det er innenfor rekkevidde at begge søkerlandene skal ha oppnådd fulle rettigheter før eller i løpet av Nato-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius 11. og 12. juli.

Etter det VG får opplyst, er dette den interne oppsummeringen i forsvarsalliansen etter at representanter for søkerlandene Sverige og Finland møtte toppdiplomater fra Tyrkia i Brussel i forrige uke:

At Tyrkia vil godkjenne medlemskapsavtalen med Finland først. Men at Sveriges medlemskap vil bli godkjent få måneder senere.

Møtet i Brussel ble ledet av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Tiden er inne for alle allierte til å avslutte prosessen med ratifikasjon, og ønske Finland og Sverige velkommen som fulle medlemmer i Nato før det kommende toppmøtet i Vilnius, sa Stoltenberg ved åpningen av møtet.

Det nærmer seg et år siden Sverige og Finland søkte om medlemskap i Nato, i mai i fjor.

Dette stuntet har fått konsekvenser for Sveriges Nato-søknad:

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no