PRESIDENT: Vladimir Putin har denne uken vært i en helikoptersimulator. Bildet er tatt i Ulan-Ude i republikken Burjatia, der mange menn har deltatt i krigen i Ukraina.

Spekulasjoner om ny mobilisering: − De har fått innkalling

Over hele Russland mottar menn innkalling til militær trening. Samtidig sier forsvarsdepartementet at de vil hente inn 400.000 nye kontraktssoldater.

Publisert:

Uavhengige russiske media spekulerer i om Vladimir Putin (70) er i ferd med å gjennomføre en ny mobilisering i det stille.

Men Joakim Paasikivi, lærer ved den svenske Försvarshögskolan, sier til VG at dette også kan være et ledd i jakten på 400.000 menn og kvinner som er villige til å skrive kontrakt med militæret.

Presidenten satte i slutten av september i gang en «delvis mobilisering», der det ifølge forsvarsministeren skulle hentes inn 300.000 nye soldater.

Siden har det versert rykter om ytterligere mobilisering, men nå har det kommet håndfaste bevis for at ting er på gang:

  • Innbyggere i over 40 russiske regioner har mottatt innkalling til vervekontoret. Det snakkes riktignok ikke om mobilisering, men derimot om militær trening og om å «oppdatere data», melder Mediazona og Meduza.
  • Det skjer samtidig som Russland planlegger å hente inn 400.000 kontraktssoldater. Det kom frem denne uken. Dette er en del av en varig utvidelse av den russiske hæren til 1,5 mill. mann. Fra 1. april kan russere underskrive slike kontrakter.

De første meldingene om innkallinger til vervingskontorer kom tirsdag fra regionene Lipetsk og Voronezj. Dette ble bekreftet av lokale myndigheter som sa at hensikten var å «oppdatere militære data».

PROPAGANDA: Over hele Russland er det plakater med hyllest av de militære i Ukraina. Her står det «Vi kommer til å vinne».

Den kjente menneskerettighetsadvokaten Pavel Tsjikov har på Telegram skrevet om dette:

– De har fått innkalling i 43 regioner allerede, og listen utvides. Det er allerede halvparten av Russlands regioner.

Listen inneholder ikke bare avsidesliggende områder, der russerne i stor grad har rekruttert sine soldater til nå, men også storbyer som Moskva, St. Petersburg og Jekaterinburg.

Militærkommissæren i Lipetsk-regionen, Valery Gerasimenko, har sagt at innkallingene skyldes digitaliseringen av databasene til kommissariatene.

I andre områder har det også vært snakk om at militær trening er aktuelt.

Les også

De nektet å krige for Putin: «Jeg ble kvalm av tanken på å drepe i Russlands navn»

På få måneder ble alt forandret – kanskje for alltid. Her forteller tre russiske menn om flukten fra Vladimir Putins…

Vladimir Putin underskrev i november 2022 et dekret om digitalisering av dataene til dem som er registrert i militæret. Dette skulle ha vært gjort innen 31. desember 2022.

Advokat Tsjikov skriver at militær trening kun gjennomføres på grunnlag av et presidentdekret, som ennå ikke er offentliggjort. Det er derfor ulovlig å innkalle reservister til militær trening, heter det.

Ifølge Mediazona har også studenter fått slike innkallinger.

President Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov har gjentatte ganger benektet at han kjenner til noen ny mobiliseringsbølge, senest onsdag:

– Vi har ingen diskusjoner om dette. Oppdatering av databasene er et konstant arbeid, som du må kontakte vervingskontorene om direkte, sier Peskov.

Pavel Tsjikov minner om at militær trening kan føre til at soldater som har vært menige, kan få offisersgrad og dermed få økte krav til tjeneste.

Putins mobiliseringsdekret fra den 21. september er fortsatt i kraft, minner advokaten om.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu (i midten) på besøk hos russiske styrker i Mariupol. Bildet er frigitt av det russiske forsvarsdepartementet.

Joakim Paasikivi, lærer ved den svenske Försvarshögskolan, tviler på om det er en ny mobiliseringsbølge, men har likevel en mulig forklaring på hva som skjer:

– Tidligere denne uken sa det russiske forsvarsdepartementet at de vil rekruttere 400.000 nye kontraktssoldater. Gjennom å innkalle disse karene, kan de identifisere hvem som de kan legge press på for å skrive kontrakt.

– Er det mulig å hente inn 400.000 soldater?

– Jeg tviler på det.

– Hva kan de lokke med?

– De kan lokke med en jobb og en lønn som er god sammenlignet med det som mange av disse ellers tilbys. Det kan tiltrekke folk som bor i avsidesliggende strøk i Sibir og andre steder. Men det vil fortsatt ikke tiltrekke middelklassen i de store byene.

– Men en vanlig mobilisering av reservister er ikke trolig?

– Det kan selvfølgelig skje, men det ville overraske meg. Vi må også huske på at en slik prosess tar måneder. I så fall skulle den ha vært gjennomført senest ved årsskiftet.

I videoen under oppsummerer hovedlærer ved forsvarets høyskole Geir Hågen Karlsen Russlands invasjon av Ukraina.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no