Forsvarsdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste bekymret for sikkerheten

LANDET I GÅR: Her ankommer utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans følge den internasjonale flyplassen i Kabul i går. Foto: REUTERS

UD terror-advart før Kabul-turen

Sikkerhetsopplegget rundt Jonas Gahr Støre og hans følge i Kabul i går, hadde flere graverende svakheter som kan ha gjort det lett å angripe det norske følget.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Tom Bakkeli
 • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over 12 år gammel

VG kan avsløre at Forsvarsdepartementet (FD) har advart Utenriksdepartementet (UD) mot å offentliggjøre hans reiserute på nett.

Så sent som i forrige uke skal FD ha gitt en skarp reaksjon til UD om at det var helt uholdbart å ikke koordinere seg med FD.

Men UD skal ifølge VGs opplysninger ha vist til deres behov for å holde en sterk overordnet «sivil profil» på Støres Kabul-besøk.

Også Politiet sikkerhetstjeneste, PST, sier nå åpent at de var bekymret for sikkerhetssituasjonen i Kabul før statsrådens besøk:

- Før alle slike reiser foretar vi en sikkerhetsvurdering i samarbeid med E-tjenesten. Vi mener at det er alvorlig fare for terror i Kabul for tiden. Derfor var det norske politifolk i utenriksministerens følge. Deres primære oppgave er nærsikring av utenriksministeren, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Allerede 20. desember i fjor opplyste UD på sin nettside at Støre skulle til Afghanistans hovedstad denne uken.

Serena Hotel

I meldingen fremgikk det også hvilket hotell følget skulle bo på - nemlig Serena Hotel i Kabul.

I går ble den norske journalisten Carsten Thomassen (38), som reiste i utenriksministerens følge, skutt i dette hotellets lobby. Han døde av skadene i går kveld.

Fra før er det kjent at Taliban og andre terrorgrupper følger Norges engasjement i Afghanistan tett.

Et enkelt søk på UDs hjemmeside ville gitt mange detaljer for dem som eventuelt ville angripe Støre og hans følge.

Blant annet ville de få vite hvilke flyruter UD vurderte for Støre - og at han også vurderte charterfly.

Ankomstdatoen til Kabul var onsdag 16. januar i den første pressemeldingen. Men dette ble endret av UD tidlig i forrige uke.

FD skal, ifølge VGs kilder, ikke ha fått formell beskjed om Støres reiseplan før den ble offentlig kjent.

Under Støres Afghanistan-besøk i fjor, deltok militær assisterende departementsråd Kjell Grandhagen i Støres følge. Men på denne turen har FD ingen representant.

VGs kilder sier at Forsvarets operative hovedkvarter i Stavanger ikke fikk utlevert ministerens detaljerte program for Kabul-besøket, da de ba om det.

Ifølge VGs opplysninger var UD heller ikke interessert i å bruke de to norske pansrede kjøretøyene som Forsvaret har stasjonert på flyplassen i Kabul.

I stedet ønsket man å bruke sivile kjøretøyer. Etter det VG kjenner til, disponerer den norske ambassaden i Kabul et fåtall pansrede kjøretøyer.

Ledelsen i Forsvarsdepartementet skal ha fått sjokk da de leste UDs melding til pressen, datert 20. desember, på regjeringens åpne nettside.

På nettet

Der står det også at UD ikke kunne tilby pressen et pansret kjøretøy for transport i Kabul:

I meldingen som alle kan lese på nettet, står det følgende om pressetransporten under Støres besøk: «Ambassaden bestiller minibuss for pressen (NB: ikke pansret minibuss). Denne brukes også til transport mellom hotell og flyplass i den grad det er mulig {hellip}» Forsvarets personell i Kabul har ordre om å ikke forlate leiren sin uten at de kjører i pansret kjøretøy. Etter det VG forstår, kom det også sterke reaksjoner fra FD mot UD da utviklingsminister Erik Solheim besøkte Afghanistan i oktober.

Dette besøket ble publisert fire uker i forveien på UDs hjemmeside. FDs pressevakt, underdirektør Ann Kristin Salbuvik, kunne ikke kommentere VGs opplysninger i går kveld.

Heller ikke UD hadde noen kommentar:

- Det får du ikke noe svar på i kveld, sa pressevakt i UD, Kristin Melsom, til VG.

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Forsvaret om Serena Hotel: Utrygt

 2. Bare Jonas ble voktet

 3. Støre: - Ble oppfordret til å holde meg i ro

 4. Evakuert av norske soldater

 5. Terrorfrykt stanset Serena-besøk

Fra andre aviser

 1. UD ble terroradvart før Kabul-turen

  Fædrelandsvennen
 2. UD ble terroradvart før Kabul-turen

  Aftenposten
 3. Støre tilbake i Afghanistan

  Aftenposten
 4. Legger skylden på afghanerne

  Aftenposten
 5. Unge opprørere drept etter hotellangrep i Kabul

  Aftenposten
 6. Dagbladets journalist døde

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder