- STØRE VAR MÅLET: FNs generalsekretær Ban Ki-moon slår fast at den norske delegasjonen med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen var målet for selvmordsaksjonen i Kabul. Foto: AFP

FN: Støre var målet

(VG Nett) FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at Norges utenriksminister var målet for dagens selvmordsangrep i Kabul.

  • Gjermund Glesnes

Artikkelen er over 12 år gammel

Dagbladet-journalist drept

- Angrepet mot Støre og hans følge viser at kampen mot terror må trappes opp, mener Ban Ki-moon ifølge NTB.

Ban Ki-moon framholdt ifølge nyhetsbyrået AP mandag at angrepet var rettet mot den norske utenriksministeren.

- Jeg er lettet over at Støre ikke ble såret, men angrepet viser at vi må gjennomføre nødvendige tiltak for å hindre lignende angrep, sier generalsekretæren.

Nordmann døde

Den norske journalisten Carsten Thomassen fra Dagbladet døde i kveld av skadene han fikk da flere væpnede menn tok seg inn i Serena Hotel i Kabul. En mannlig ansatt i norsk UD er alvorlig skadd.

I alt skal syv personer være drept og minst fem være skadd i angrepet. En av angriperne skal ha blitt skutt, og ytterligere en ha blitt drept av en selvmordsbombe.

Skulle ha møte

USKADD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre la seg langs gulvet i kjelleren og slapp uskadd fra selvmordsaksjonen i Kabul. Foto: VG

Jonas Gahr Støre besøker Kabul med en norsk delegasjon, og skulle holde et møte i kjelleren på luksushotellet Serena da angrepet skjedde.

- De som gjør slikt, tar ingen hensyn, og dette er et alvorlig overgrep mot menneskeheten, fortsatte Ban. Han sa seg sikker på at angriperne var ute etter Støre, uten at han kunne opplyse hvorfor.

Taliban benekter

Taliban har tidligere i kveld påtatt seg ansvaret for angrepet, som ble utført mot hotellet der den norske ambassaden skulle holde et møte i forbindelse med Jonas Gahr Støres besøk i Afghanistan.

Talibans talsmann Salah Adin al-Ayoupi benektet derimot at Støre var målet. Overfor Nettavisen sier han at Taliban ikke visste at Jonas Gahr Støre og den norske delegasjonen befant seg på hotellet.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.)

Han understreker at hotellet ofte gjester internasjonale delegasjoner, og at alle som er tilknyttet NATO var målet for aksjonen.

Stoltenberg avventer

Statsminister Jens Stoltenberg kan ikke bekrefte uttalelsene fra Ban Ki-moon sent mandag kveld. Han sier at norske myndigheter foreløpig ikke har noe informasjon om dette.

- Det er for tidlig å si foreløpig. Men det er ingen tvil om at dette er en grusom handling mot arbeidet for å skape fred og stabilitet i Afghanistan, sa statssekretær Raymond Johansen til VG Nett tidligere i kveld.

Mer om

  1. Afghanistan

Flere artikler

  1. Støre trolig hjem til Norge etter terrorangrepet

  2. Støre: - Ble oppfordret til å holde meg i ro

  3. Dagbladet-journalist skutt og skadet

  4. Taliban: Ville angripe mens Støre var på hotellet

  5. Evakuert av norske soldater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder