Serbia og Russland tar opp Kosovo i FN igjen

Serbia og Russland har igjen bedt FNs sikkerhetsråd om å hindre Kosovo i å erklære seg uavhengig, men fikk ikke gehør.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- La meg være helt klar. Republikken Serbia vil aldri godta noen krenkelse av serbisk territoriell integritet, sa den serbiske utenriksministeren Vuk Jeremic i et lukket møte i Sikkerhetsrådet torsdag.

- Vi vil aldri anerkjenne Kosovos uavhengighet. Vi vil ikke vike, om dette feige vedtaket blir gjort uten at noen hindrer det. Ikke nå. Ikke om et år. Ikke på et tiår. Aldri, la han til.

Trass i Serbias og Russlands innbitte innsats for å stanse løsrivelsen, greide ikke Sikkerhetsrådet å bryte den fastlåste situasjonen.

Det er ventet at Kosovos albanere søndag eller mandag tar det endelige skrittet og erklærer Kosovo for uavhengig. De største landene i EU - Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia, ventes å følge USA og anerkjenne Kosovo raskt.

Ugyldig

Jeremic sa at Serbia ikke vil finne seg i en slik ulovlig løsrivelse. Han gjorde det klart at Serbia vil erklære uavhengighetserklæringen for ugyldig.

Han sa også at Serbia vil ta i bruk alle diplomatiske, politiske og økonomiske tiltak for å slå tilbake det han kalte et angrep på serbisk suverenitet.

Etter møtet sa USAs FN-ambassadør Alejandro Wolff at seansen bare viste at det ikke er mulig å bygge bru over uenigheten mellom Kosovo og Serbia.

Han forsvarte det vestlige argumentet om at Kosovos uavhengighet ikke vil bli en modell for andre separatistbevegelser, men utelukkende er et resultat av den etniske rensingen som Slobodan Milosevic iverksatte.

Men Jeremic avviste dette argumentet.

- Vi vet alle at det er flere titall kosovoer i verden som bare venter på at slik løsrivelse blir legitimert, sa han.

Russisk fordømmelse

Russlands FN-ambassadør Viktor Tsjurkin fordømte uavhengigheten til Kosovo som et åpenbart brudd på folkeretten som ville være en klar krenkelse av FN-charteret og Sikkerhetsrådets egen resolusjon 1244 som ble vedtatt da krigen om Kosovo var slutt i 1999.

Han sa også at det er overhengende fare for ny etnisk konflikt og ekstremistiske voldsaksjoner både i Kosovo og i det øvrige Balkan som følge av en uavhengighetserklæring.

EU planlegger å sende en delegasjon til Kosovo for å hjelpe provinsen på sin vei mot selvstendighet så snart uavhengigheten er et faktum.

Men flere EU-land - Spania, Kypros, Hellas, Bulgaria, Romania og Slovakia, er skeptiske til at Kosovo blir uavhengig fordi de frykter det kan bli en modell for andre områder som søker å løsrive seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder