Catalonias president utsetter uavhengighetserklæringen

BARCELONA (VG) Regionpresident Carles Puigdemont kunngjorde tirsdag kveld at han utsetter uavhengighetserklæringen for Catalonia.

 • Hege Wallenius
 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Det var knyttet stor spenning til hva slags budskap Puigdemont ville komme med i talen til den katalanske regionforsamlingen i Barcelona tirsdag kveld. Og det største spørsmålet var om han ville erklære Catalonia som uavhengig fra Spania etter folkeavstemningen tidligere i oktober.

Rundt klokken 19.15 var Puigdemont på plass i salen og på talerstolen, over en time forsinket.

Puigdemont sa at folkeavstemningen, som ga flertall for løsrivelse «under et regn av kølleslag», har gitt myndighetene mandat til å danne en uavhengig republikk. Men så kom konklusjonen: Puigdemont utsetter avgjørelsen om uavhengighet. Han ønsker dialog med sentralmyndighetene i Madrid.

– Vi foreslår at parlamentet utsetter uavhengighetserklæringen og starter dialog for å komme til en løsning, sier han.

Få timer tidligere hadde EUs president Donald Tusk gått ut med en oppfordring til Puigdemont på Twitter:

– Jeg ber ham om ikke å kunngjøre en beslutning som vil gjøre dialog umulig. La oss alltid se etter det som samler oss, tvitret Tusk.

Også regjeringen i Madrid uttalte seg timer før møtet i det katalanske parlamentet.

– Vi oppfordrer Puigdemont til ikke å gjøre noe irreversibelt. Vi ber ham om å ikke gå til noen ensidig uavhengighetserklæring. En slik erklæring vil være ulovlig, advarte regjeringstalsmann Inigo Mendez Vigo ifølge NTB.

Skuffet

I Barcelona sentrum steg spenningen i forkant av regionpresidentens kunngjøring, og nesten alle gatene var fulle av folk.

Mens det lyste i øynene til tilhengerne av uavhengighet da Puigdemont konstaterte at Catalonia nå starter sin vei mot løsrivelse, var det et tilsvarende mørke i blikkene deres da de innså at den katalanske parlementspresidenten ikke ville iverksette dette umiddelbart.

De mange tusen som hadde samlet seg ved Barcelonas Triumfbue trasket litt lutryggede hjemover igjen med uavhengighetsflaggene fortsatt knyttet rundt halsen som kapper.

– Mange er skuffet nå. De håpet på en kjapp løsning, sier Adriana Armengau ( 22) til VG.

FULGTE KUNNGJØRINGEN: Denne vennegjengen i Barcelona var blant mange som fulgte regionpresidentens kunngjøring tirsdag kveld. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD, VG

Sammen med vennegjengen fulgte hun spent med på talen fra storskjermene i sentrum. Hun vedgår at hun også hadde håpet på noe mer konkret fra Puigdemont.
Venninnen Carla Reganoy ( 22), som også er forkjemper av uavhengighet, mener Puigdemont gjorde det rette.

– Nå har han gitt ballen over til spanske myndigheter, og det er faktisk det beste, fordi da kan ingen beskylde oss katalanerne for ikke å ønske en fredelig dialog, sier 22-åringen til VG.

Politisk krise

Den autonome regionen Catalonia avholdt 1. oktober en folkeavstemning om uavhengighet fra Spania. Nærmest alle som avla stemme – 92 prosent – stemte for løsrivelse. Det var imidlertid et mindretall av de stemmeberettigede – bare 43 prosent – som brukte stemmeretten.

Folkeavstemningen har utløst en stor politisk krise i Spania.

Den spanske regjeringen og spansk høyesterett har erklært at avstemningen i den nordøstlige regionen er grunnlovsstridig. I forkant av avstemningen beslagla spansk politi millioner av stemmesedler i Catalonia.

På valgdagen oppsto det opptøyer og protester i flere katalanske byer. Politimenn med hjelm dro mennesker som skulle stemme ut av valglokalene. Ifølge katalanske myndigheter ble over 800 personer skadet i opptøyene.

Søndag var anslagsivs 350.000 mennesker samlet i Barcelona for å demonstrere mot katalansk selvstyre.

I sin tale tirsdag kveld var Puigdemont sterkt kritisk til spanske myndigheters håndtering av folkeavstemningen.

– Jeg vil sende min varme og solidaritet til alle de som ble skadet under politiangrepene. Disse bildene vil ligge i vår hukommelse for alltid, sa Puigdemont.

– Vil ikke ha uavhengighet

Puigdemont har gjentatte ganger uttalt at han vil følge valgloven som sier at en erklæring om selvstendighet må komme innen 48 timer etter at det ble klart at resultatet i folkeavstemningen ga ja-flertall.

Presset mot ham har imidlertid økt kraftig de siste dagene, skriver NTB. Spanias statsminister Mariano Rajoy har truet med å ta i bruk artikkel 155 i den spanske grunnloven og dermed overta styringen i Catalonia, dersom regionmyndighetene vedtar selvstendighet.

Ruben Vinuales (40), talsmann og borgermesterkandidat for det spanske enhetspartiet Ciudadanos i den katalanske byen Tarragon, mener Puigdemont handler på tvers av katalanernes ønske om han erklærer uavhengighet.

DEMONSTRERER: Ruben Vinuales (nummer tre fra venstre) er advokat og politiker for det spanske enhetspartiet Ciudadanos i Tarragona. Han mener dagens situasjon i Spania er ødeleggende for landet. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Katalanere flest vil ikke ha uavhengighet, det har vi sett ved tidligere valg, fordi partiene som kjemper for løsrivelse har ikke fått flertall. Hvordan kan de da hevde at erklærer uavhengighet i demokratiets navn, når de har mindre enn 50 prosent støtte?, sa Vinuales til VG tidligere tirsdag.

Etter møtet tirsdag kveld er det fortsatt uvisst hva utfallet vil bli for Catalonia.

Les også

 1. Brannmenn slo ring om stemmelokalene i Spania - Samuel (38) ble slått med batong

  GIRONA (VG) Brannmann Samuel Colomer (38) måtte tåle harde batongslag fra spansk politi da han sto vakt under…
 2. 350.000 demonstrerte mot katalansk selvstyre i Barcelona

  BARCELONA (VG) Den massive demonstrasjonen mot katalansk løsrivelse fra Spania trakk 350.
 3. Farlig kurs

  En ytterligere opptrapping av den politiske krisen kan påføre både Catalonia og hele Spania stor skade.
 4. Tusenvis krever slutt på konflikten i Catalonia

  BARCELONA (VG) Over hele Spania kom hvitkledde sammen i en bønn om å stoppe den eskalerende konflikten om katalansk…
 5. Folk dras med makt ut av valglokalene i Spania: – Situasjonen er fullstendig låst

  BARCELONA (VG) Politiet skyter gummikuler: Det spanske demokratiet møtte søndag kanskje sin største utfordring i moderne…
 6. Ni sendt til sykehus: Politiet bruker makt for å stanse valget

  BARCELONA (VG) Spansk politi gjør alt de kan for å stanse folkeavstemningen i Catalonia.

Mer om

 1. Spania

Flere artikler

 1. Catalonia får fem dagers frist

 2. Derfor er det stor uro i Catalonia

 3. Spania-forsker: Tror ikke på uavhengighetserklæring fra Catalonia

 4. Spanias regjering vil frata Catalonia all selvstendighet

 5. Spania truer med å oppheve Catalonias selvstyre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder