Seks tatt for massakreplaner i USA

På overflaten levde de seks mennene stille og rolig i forsteder til storbyen Philadelphia nordøst i USA.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
U.S. Army Support Activity - Fort Dix

MILITÆRBASE: Amerikanske soldater driver trening ved militærbasen Fort Dix i delstaten New Jersey nordøst i USA. Foto: Jennifer L. Sierra, SCANPIX/REUTERS

Men i hemmelighet planla de en massakre på militærbasen Fort Dix noen få mil unna.

Tirsdag ble de seks, som antas å være radikale islamister, arrestert og siktet for planer om drap på amerikanske soldater. Ifølge siktelsen skulle de bruke automatvåpen og rakettdrevne granater i angrepet.

Mennene i alderen fra 22 til 28 år hadde bygd seg opp et stort lager av rifler, hagler og pistoler, og forsøkte også å skaffe seg tyngre og mer avanserte våpen. Det lyktes ikke - kanskje fordi gruppen manglet kontakter til internasjonale terrororganisasjoner.

«Selvstendig»

- Vi tror disse mennene er en egen og helt selvstendig celle, men vi tror også at de har latt seg inspirere av internasjonale terrororganisasjoner, sa statsadvokat Christopher Christie i en orientering for amerikanske medier tirsdag.

- De ville angripe og drepe minst hundre personer på hærens base i Fort Dix, heter det i dokumenter som USAs føderale politi FBI har lagt fram i retten. Fem av de seks er tiltalt for lovbrudd som kan straffes med livsvarig fengsel, mens den sjette kan slippe lettere fra det.

- I dag greide vi å dukke og unngå å bli truffet av en kule, sa Jody Weis som leder FBIs kontor i Philadelphia om arrestasjonene. - Det vi står overfor her, er en helt ny form for terrorisme, tilføyde han.

Soldater

- Planen min har vært å ramme en større gruppe amerikanske soldater. Jeg vurderte om det var mulig å få satt fire på fire eller fem biler fulle av militære, skal en av de arresterte ha forklart ifølge Christopher Christie.

Medier i Kosovo melder at fire av de seks arresterte er etniske albanere. Det er uklart om de kommer fra den FN-styrte Kosovo-provinsen, eller om de er fra Makedonia, Montenegro eller andre steder i regionen.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er tre av de seks brødre og eiere av et firma som driver med taktekking. En fjerde skal ha jobbet som drosjesjåfør i Philadelphia, mens de to siste begge arbeidet som butikkekspeditører.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder