FÅR VÆRE MED: Opposisjonsleder og tidligere presidentkandidat Morgan Tsvangirai blir statsminister i Zimbabwe - men Mugabe er fortsatt presidenten. Foto: EPA

Deler makten i Zimbabwe

(VG Nett) Etter intense forhandlinger som ble avsluttet i går, er det klart at Robert Mugabe fortsatt blir sittende som president i Zimbabwe, mens Morgan Tsvangirai blir statsminister.

Karl A. Wig
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det var torsdag at president Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai kom til enighet om å dele makten i det turbulente landet. Samtalene hadde da vart i fire dager, og det var lenge svært uklart om situasjonen ville få en løsning. Tsvangirai har tidligere uttalt at han vil styre landet, mens Mugabe kunne få en mer seremoniell rolle.

Les også:Endelig enighet i Zimbabwe

Nå er det imidlertid klart at Robert Mugabe blir sittende som president, mens opposisjonsleder Morgan Tsvangirai blir statsminister.

Tsvangirai kan dermed forme en ny forsamling ministerere og styre driften av landet, mens Mugabe fremdeles vil ha den overordnede makten over regjeringen, skriver BBC.

Mekling

Hvordan maktfordelingen mellom de to i praksis blir, er fremdeles uklart. Det var Tsvangirai som annonserte avtalen i går, mens president Mugabe fortsatt ikke har uttalt seg om utfallet.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki meklet mellom partene og kunne derfor bekrefte avtalen. Han sa også at den ville bli signert offentlig på mandag.

Morgan Tsvangirai vant første runde av presidentvalget i Zimbabwe tidligere i år, men trakk seg i protest mot voldsbølgen som spredte seg i landet.

Robert Mugabe har hatt kontrollen i Zimbabwe i over 28 år og har lenge fått hard kritikk fra internasjonalt hold, blant annet på grunn av antatt valgfusk, korrupsjon og sitt diktatoriske styre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder