Gir én milliard til vern av regnskog i Kongo

Norge og Storbritannia går sammen om et milliardfond for vern av regnskog i Kongo-bassenget i Afrika.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

ENIGE: Norges statsminister Jens Stoltenberg og hans britiske kollega Gordon Brown er enige om å gi en milliard til vern av regnskogen. Her fra et møte i London i 2007. Foto: Reuters

- Vern av skog er det enkelttiltaket som kan gi de største, raskeste og billigste reduksjoner av klimagasser, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Stoltenberg lanserte det nye fondet sammen med sin britiske kollega Gordon Brown i London tirsdag.

De to landene vil bidra med en halv milliard kroner hver, som skal utbetales over tre år. Etter det NTB forstår vil det norske bidraget komme i tillegg til de 400 millionene som regjeringen har satt av til regnskogvern i revidert nasjonalbudsjett.

Kutter CO2-utslipp

Satsingen er den største Norge går i gang med etter at regjeringen lovet å bruke 3 milliarder kroner årlig i fem år på vern av regnskogen.

- Når vi kommer opp på 3 milliarder kroner i året, kan vi redusere CO2-utslippene med hundre tusen millioner tonn. Det er nær det dobbelte av Norges totale utslipp, forklarer Stoltenberg.

Det nyopprettede fondet skal styres av nobelprisvinner Wangari Maathai og den tidligere canadiske statsministeren Paul Martin.

De vil nå gyve løs på arbeidet med å finne prosjekter i landene i området, som alle har gitt sin aksept til satsingen.

Startfase

Regnskogen i Kongo-bassenget dekker et område som er dobbelt så stort som Frankrike, og den er verdens nest største tropiske skog. Den er hjem for mer enn 50 millioner mennesker, 10.000 plantearter, 100 fuglearter og mer enn 400 dyrearter.

Fondets arbeid vil bli todelt. I første rekke vil man skaffe seg oversikt over avskogingen, for deretter å sette i gang tiltak mot den.

- Dette er bare startfasen, men det er ikke bare å knipse i fingrene for å få dette til. Det krever institusjonsbygging, sier Stoltenberg.

Regnskogfondet er et britisk initiativ som Norge er blitt med på. Eksperter regner med at en femdel av verdens CO2-utslipp skyldes avskoging.

I tillegg til å motvirke avskoging, er målet med regnskogvernet å sikre det biologiske mangfoldet og levesettet til folk som bor i skogområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder