- Bygningen beveget seg mye, det var glass overalt og mye blod

(VG Nett) Øyenvitner snakker om hoteller som ristet, knust glass overalt og blodige folk i gatene i Jakarta.

  • Andreas Fosse

Artikkelen er over ti år gammel

Natt til fredag norsk tid gikk det av to eksplosjoner på to av Jakartas luksushoteller. Først smalt det på JW Marriott hotell, og få minutter etter gikk en bombe av på Ritz Carlton. Så langt er 8 personer bekreftet omkommet og over 50 skal være skadet, deriblant en norsk kvinne.

Det var tidligere meldinger om ni omkomne, men dette tallet har nå blitt nedjustet.

En av gjestene på hotell Ritz Carlton forteller om sin opplevelse:

- Jeg hørte først en bombe på Marriott hotell, og om mange mennesker som gråt. Så ti minutter senere var det en bombe på hotellet, og bygningen beveget seg mye. Jeg hørte alarmer, så jeg kom meg ut av rommet. I lobbyen var alt ødelagt, det var glass overalt og ute på gaten hadde folk gått ut. Det var mye blod og en veldig dårlig situasjon, sier han i et TV-intervju.

VET DU NOE? ER DU I JAKARTA? TA KONTAKT MED VG NETT PÅ 24145050 ELLER PÅEPOST HER!

Artikkelen fortsetter under bildet.

FÅR HJELP: En skadet utlending får hjelp etter å ha blitt skadet i eksplosjonen på Ritz Carlton i Jakarta. Foto: AFP

- Som et jordskjelv

Et annet øyenvitne forteller:

- Først hørte jeg en gjennomtrengende lyd. Det hørtes ut som et jordskjelv vi hadde for noen år siden, som var på cirka syv på skalaen. Fem minutter etterpå var det en kraftig lyd. Jeg så opp, og så det var hvit røyk.

Eksplosjonene i de to hotellene blåste ut vinduene, og glass og biter av bygningen fløy ut på gaten etterfulgt av en tykk røyk som løftet seg opp mot himmelen.

Bilder fra hotellområdet viser flere kraftig skadede personer. En norsk kvinne er bekreftet å være blant de skadede, men hun skal ifølge Utenriksdepartementets pressevakt kun være lettere skadet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLÅST UT: Vinduene på Ritz Carlton-hotellet i Jakarta ble blåst ut på gaten etter eksplosjonen. Foto: AP

Etterforsker selvmordsaksjon

GRANSKER ÅSTEDET: Indonesiske åstedsgranskere etterforsker på et hotellrom på Ritz Carlton etter eksplosjonen. Foto: AFP

Ingen har ennå tatt på seg ansvaret for eksplosjonene, men flere medier antyder at det trolig er snakk om den al-Qaida-relaterte militante gruppen Jemaah Islamiyah. Disse har stått bak flere bombeangrep i Indonesia de senere årene.

Leder for den parlamentariske sikkerhetskommisjonen Theo Sambuaga sier at det er indikasjoner på at det er et selvmordsangrep.

- Dette er noe som etterforskes, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge NTB skal et hotellrom ha blitt brukt som kontrollrom for bombeaksjonen. En australsk journalist som er på stedet, sier at det må ha en vært et svært gjennomført og organisert angrep siden de som utførte eksplosjonene klarte å gjøre det fra innsiden av de tungt bevoktede hotellene.

- Flere gjerningsmenn

De som mistenkes for å ha utløst bombene på to luksushoteller i Jakarta natt til fredag, skal ha bodd på hotell JW Marriott.

Det sier Jakartas politisjef Wahyono til nyhetsbyrået AP.

- Det var flere gjerningsmenn. De var forkledd som gjester og bodde i rom 1808, sier Wahyono.

Den nylig gjenvalgte presidenten Susilo Bambang Yudhoyono sa i en TV-tale fredag at myndighetene vil arrestere dem som sto bak angrepene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKADET: En skadet mann sitter på en båre utenfor et av hotellene som ble utsatt for eksplosjoner natt til fredag norsk tid. Foto: AP

Norske ambassaden stengt

De nordiske ambassadene ligger like ved Marriott-hotellet, og de ble evakuert rett etter eksplosjon. Ifølge NTB var nordisk ambassadepersonell tilbake et par timer etter eksplosjonen etter at bygget ble sjekket, men pressekontakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet sier at den norske ambassaden vil bli stengt ut dagen.

- Det er generelt kaotisk i området, og derfor har man besluttet å vente med å flytte tilbake til ambassaden, sier hun til VG Nett.

TYKK RØYK: Røyk veltet ut fra JW Marriott i Jakarta like etter eksplosjonen. Foto: AP

Mer om

  1. Indonesia

Flere artikler

  1. - Etterforsker om selvmordsbombere sto bak

  2. UD advarer nordmenn i Indonesia

  3. Nordmann måtte dra hjem fra jobb etter bombetragedie

  4. - Her sjekker bombemannen inn på hotellet

  5. Minst ni drept i eksplosjoner ved luksushoteller

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder