BOMBARDEMENT: Israel har gjennom natten bombet 60 mål på Gazastripen. De norske legene ved Shifa-sykehuset melder at de har fått inn 32 pasienter etter nattens bombinger, hvorav 12 var døde ved ankomst. Foto: AP

Kraftig bombing ved Gaza-sykehus med nordmenn

Israel strammer grepet rundt byen

(VG Nett) De norske legene ved Shifa-sykehuset i Gaza forteller om en natt med tung militær aktivitet og stor pågang av skadede og døde pasienter.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Det har vært veldig mye bombing og høy militær aktivitet rundt sykehuset i natt. Bombingen var så kraftig at dørene på sykehuset spratt opp og de vinduene som fra før ikke var ødelagt, ble knust, forteller Merete Taksdal fra hjelpeorganisasjonen Norwac.

Hun koordinerer hjelpeorganisasjonens arbeid på den egyptiske siden av grensen, og hadde tirsdag morgen kontakt med de tre nordmennene som jobber ved sykehuset som ligger midt i Gaza by.

- De fortalte at det var ganske stille når det gjaldt pasienter frem til klokken 04, men det viste seg at det var fordi de ikke hadde mulighet til å evakuere på grunn av det kraftige bombardementet. Fra klokken 04 til 08.30 kom det 32 nye pasienter, hvorav 12 var døde ved ankomst, sier Taksdal til VG Nett.

LES OGSÅ:Bomber og granater regner over Gaza by

Intensiverer angrepet

HARDE KAMPER: Gjennom natten har Israel intensivert angrepet mot Gazastripen, og har trengt seg inn i Gaza by. Foto: AFP

Det kraftige bombardementet rundt sykehuset har sammenheng med at israelske styrker i natt og i morgentimene tirsdag har trengt seg inn i Gaza by. Til tross for at FNs generalsekretær Ban Ki-moon i dag har bedt om en umiddelbar våpenhvile mellom israelske styrker og Hamas, er det foreløpig lite som tyder på at kampene går mot slutten på Gazastripen.

- Vi strammer inn omringningen av byen, sier general Eyal Eisenberg i det israelske militæret til nyhetsbyrået Reuters.

VGTV:Her trener israelske soldater på krig

I tillegg har israelske luftstyrker bombet 60 mål i løpet av natten, inkludert 20 tunneler under grensen mellom Gazastripen og Egypt og ni utskytingssteder for raketter. Det er gjennom disse underjordiske gangene Israel beskylder Hamas for å smugle våpen fra nabolandet.

Samtidig går EU hardt ut mot israelske myndigheter, og beskylder dem for å ikke respektere menneskerettighetene. EUs kommissær for humanitær hjelp mener at Israel ikke beskytter sivilbefolkningen godt nok i forbindelse med angrepene på Gazastripen.

- En okkupasjonsmakt plikter å verne om sivile, brødfø dem og ta vare på dem. Det er åpenbart at det ikke er tilfelle på Gazastripen og det kan jeg ikke akseptere, sier Louis Michel til avisen La Libre Belgique.

LES OGSÅ:- Krigen nærmer seg slutten

Nærmer seg 1.000 døde

Tirsdag melder palestinske helsemyndigheter at minst 925 mennesker er drept i Gaza siden Israel startet militæroffensiven 27.desember. Helseministeren i Hamas-regjeringen sier at minst 400 av de drepte er kvinner og barn. Så langt er det meldt om 13 drepte israelere - 10 soldater og tre sivile er truffet bomber og rakettild fra Gazastripen.

I morgentimene ble det også meldt om skyting mot en israelsk patrulje ved grensen til Jordan. Ifølge den israelske avisen Haaretz skal skuddene ha kommet fra den jordanske siden av grensen, men ingen skal ha blitt såret. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak.

BAKGRUNN:Derfor er det krig i Gaza

..

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder