MICROSOFT DO(S): Mindre vann, mer hygiene. Slik vil Bill Gates Foundation lage en helt ny og (toa)lettere hverdag for mennesker verden rundt. Stiftelsen håper at den primitive utedoen (til høyre) snart kan være en saga blott. Foto: GATES FOUNDATION/AP

Bill Gates går fra PC til WC

Tiår etter at Bill Gates gjorde PC-en til en vanlig husholdningsartikkel i rike land, har milliardæren bestemt seg for å gjenoppfinne WC-en.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Toaletter som bruker mange liter vann per nedspyling, er et dårlig alternativ for de fleste fattige land der hygieniske sanitærforhold er en mangelvare for store deler av befolkningen, skriver Bill Gates Foundation i en pressemelding.

- Vi må gjenoppfinne toalettet. Vi må finne opp en teknologi som holder kloakken borte fra drikkevannet, men uten at det må skylles ned i et veldig kostbart rør som leder til en vannbehandlingssentral der det koster masse penger å bli kvitt dritten, sier Frank Rijsberman i Bill Gates-stiftelsens vann-, sanitet- og hygieneavdeling.

Stiftelsen har allerede gitt 42 millioner dollar som skal brukes for å sette fart på toalettutviklingen, og håper at nye prototyper kan foreligge innen ett års tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder