UTLEVERES: Terrormistenkte Abu Hamza al-Masri blir nå utlevert fra Storbritannia til USA, etter å ha sittet fengslet i åtte år uten å bli stilt for retten. FOTO: REUTERS/Ian Waldie/NTB scanpix

Terrormistenkte Abu Hamza utleveres til USA

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har gitt grønt lys til at fem terrormistenkte kan utleveres fra Storbritannia til USA.

Artikkelen er over syv år gammel

De fem har sittet fengslet i årevis uten å bli stilt for retten. Blant de terrormistenktea er Abu Hamza al-Masri og Babar Ahmad, melder BBC.

Al-Masri blir blant annet beskyldt for å ha planlagt å opprette en treningsleir for terrorister i USA og for kidnappinger i Jemen. Ahmad blir anklaget for å ha bistått terrorister med materiell gjennom en britisk internettside.

De terrormistenkte hevder de vil bli utsatt for umenneskelig behandling om de blir utlevert til USA. Men domstolen i Strasbourg har ikke funnet grunnlag for dette.

Domstolen fattet sitt vedtak i mai, men det ble forsøkt anket til domstolens storkammer. Mandag ble saken avvist, og de fem vil nå bli utlevert i løpet av kort tid.

Det britiske Innenriksdepartementet og det amerikanske Justisdepartementet ønsker beslutningen fra menneskerettighetsdomstolen velkommen. De tre andre som blir utlevert er Syed Talha Ahsan, som drev nettstedet sammen med Ahmad, og Abedl Abdul Bary og Khaled al-Fawwaz, som blir beskyldt for å være Osama bin Ladens medhjelpere i London.

Hamza og Ahmad har sittet fengslet siden 2004 og Ashan siden 2006. Mens Bary og al-Fawwaz ble pågrepet helt tilbake i 1998. Ingen andre i Storbritannia har sittet like lenge fengslet uten å bli stilt for retten.abu hamza

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder