EBOLAOFRENE: På denne gravplassen ved Røde Kors' ebolasykehus i Kenema, Sierra Leone, ligger over 80 mennesker gravlagt. Ebola-viruset skåner hverken gammel eller ung. Gravskiltene er vonde å lese: 38 år, sju år, 48 år, 17 år. Foto:Anne Kristine Jensen/Røde Kors,

Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Jeg gråt for en mor som mistet sitt
tredje og siste barn i ebola

Anne Kristine Jensen (47) fra Mesnali arbeider som sykepleier ved Røde Kors' ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.

Artikkelen er over fem år gammel

Da er jeg i gang med oppdraget på Røde Kors-sykehuset i Kenema, Sierra Leone!

«Now you are facing the hard reality», var det en av de lokal på mitt team som sa til meg i går. Jeg gråt for en mor som mistet sitt tredje og siste barn i ebola. Det var hjerteskjærende.

Jeg kan ikke beskrive med ord følelsen av å møte små barn som er helt alene i verden etter at foreldre og søsken er døde. Eller barn på seks-sju år som plutselig er helt alene med ansvar for sin seks måneder gamle lillebror. Det er knapt skolealder hjemme i Norge! Det er ikke mulig å forestille seg.

Gravplassen

På sykehuset jobber jeg i team sammen med kjempeflinke lokalt ansatte. Teamet har ansvar for alle pasientene som skal utskrives. Det gjelder både de døde og de som er heldige og overvinner ebola.

Sykehuset har en gravplass et steinkast unna. Der er over 80 mennesker gravlagt. Alle er døde av ebola. Å være på gravplassen er en helt spesiell følelse. Det er et ryddet område hvor svarte navneskilt markerer hver grav. Hver grav graves med håndkraft av lokale.

Det er døde hver dag, og det er begravelser nesten hver dag.

De døde nå begraves så fort som mulig. Det er utrolig trist.

Veisperringer

Det gjøres mye for å hindre spredning av ebola. Reisen hit fra Norge går via hovedstaden Freetown. Derfra er det en fem timer lang biltur til Kenema.

Det er satt opp en rekke politisperringer langs veien, på det meste er jeg blitt fortalt at man kan bli stoppet 16 ganger. Dagen jeg dro var det ti sperringer. Det er en bra ting. For ved hver sperring er det sjekk av kroppstemperatur. Et fornuftig grep for å forhindre spredning av ebola.

Ut av dødens forgård

DE OVERLEVENDE: Røde Kors-sykehuset i Kenema har en egen vegg med bilder av pasientene som er blitt friskmeldt fra ebola-viruset. Foto:Anne Kristine Jensen/Røde Kors,

Hverdagen byr allikevel på store kontraster! Man skulle tro at det bare er sorg og elendighet her, men det er det absolutt ikke! Sykehuset har heldigvis pasienter som overlever ebola! Når de er friske kan de reise hjem, og får da en «happy shower»; en klordusj for å være på den sikre siden!

De får nye klær, 50 kilo ris, fem liter olje og en del penger som en ny start. Jeg skal si det er glade folk som kommer ut av «dødens forgård»! Jeg er rørt, glad og ydmyk som får lov til å oppleve deres glede.

Å være her er tøft på mange måter, selv om vi er de heldige som kan reise hjem etter få uker. Jeg tenker på at om det skulle vært ett ord som dekker følelsen av å være her, må «meningsfylt» være et godt ord!

Morgensang

De mange lokalansatte er helt fantastiske! Mange har opplevd å miste sine kjære, og alle kjenner noen som ble rammet av ebola. Denne forferdelige sykdommen berører alle. Allikevel kommer de på jobb hver dag. Mange helt siden senteret åpnet. De gjør jobben sin på en fantastisk flott måte, de smiler og ler, og støtter opp om hverandre, oss og pasientene som er innlagt. Hver morgen synger de og ber sammen med pasientene. Det er flott både å se og høre.

Den fantastiske holdningen til de lokalt ansatte er utrolig beundringsverdig og rørende! De kjemper for sitt land og for sine innbyggere, til tross for stigmatisering fra sine egne.Disse blogger for VG i ebolarammede land:

** Anders

Oustorp fra Sandefjord, sykehusadministrator ved Røde Kors-sykehuset i Kenema, Sierra Leone.

** Ranveig Tveitnes, nestleder ved Røde Kors-sykehuset i Kenema, Sierra Leone.

** Merete Benestad fra Kristiansand, helsearbeider ved Røde Kors-sykehuset i Kenema, Sierra Leone.

Les også

 1. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Mitt siste reisebrev fra ebolasykehuset

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.
 2. Her trenes Anne (47) til å møte dødsviruset

  GENÈVE (VG) Masken dugger og temperaturen stiger i smitteverndrakten. Røde Kors-sykepleier Anne Kristine Jensen gjør seg…
 3. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: En uke i Kenema

  Ranveig Tveitnes jobber som nestleder på sykehuset i Kenema og har administrativt ansvar. Hun blogger for Røde Kors.
 4. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Her er døden en del av hverdagen

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Blogg fra kampen mot ebola: Denne helgen har vi friskmeldt ti stykker

 2. Ebola-blogg: Sjokk og fortvilelse da en kollega døde

 3. Ebola-blogg: Er kampen vunnet?

 4. Røde Kors sender nytt team: Slår alarm om nytt ebola-utbrudd

 5. Blogger fra ebola-felten: – Vi har ett håp nå, en to måneder gammel jente

 6. Ebola-tilfeller øker kraftig i Sierra Leone

Fra andre aviser

 1. - Vi får ikke lov til å ta på hverandre

  Fædrelandsvennen
 2. - Vi får ikke lov til å ta på hverandre

  Fædrelandsvennen
 3. - Er forberedt på å se døde

  Bergens Tidende
 4. Her er hele uttalelsen til Silje Lehne Michalsen

  Aftenposten
 5. - Én norsk ebolapasient endrer ingenting

  Aftenposten
 6. Vinner kampen mot ebola

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder