FUNNET DØD: Jacintha Saldanha (46) ble fredag funnet død utenfor et studenthjem for sykepleiere. Ved inngangsdøren henger det lørdag en blomsterbukket fra kollegaer. Bildet er sluppet av Scotland Yard. Foto: AFP/ AP/ Metropolitan Police

Familie og venner sørger over tapet av Jacintha (46)

LONDON/OSLO (VG Nett) Telefonspøk-offeret Jacintha Saldanha minnes som en vennlig og omtenksom kvinne.

  • Tim Peters
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Lørdag ettermiddag offentliggjorde britisk politi det første bildet av henne.

Sykepleieren ble funnet død i nærheten av abeidsplassen sin, King Edwards VII's Hospital, to dager etter at hun ble lurt i en radiospøk iscenesatt av en australsk radiokanal.

Familien har i en kort pressemelding bedt om ro fra pressen i en vanskelig tid:

«Familien er i dyp sorg over å ha mistet vår elskede Jacintha».

TULLERINGTE: Australske Mel Greig (t.v.) og Michael Christian (t.h.) er radioverter og tulleringte til sykehuset onsdag morgen. Foto: AFP PHOTO / SOUTHERN CROSS AUSTEREO

VG var lørdag tilstede utenfor sykehuset hvor tobarnsmoren jobbet. Der var et stort presseoppbud i sving, med flere TV-kanaler med videoutstyr og fullpakkede biler.

Få meter unna, hvor Saldanha ble funnet død fredag morgen, er det derimot veldig stille. En enkelt blomsterbukett er festet til bygningen hvor hun bodde. Til buketten er det festet et kort med en hilsen fra kollegene:

«Kjære Jacintha. Våre tanker er med deg og familien din. Fra alle oss sykepleiere, vi velsigner sjelen din.»

Kom til landet for ti år siden

Det er fortsatt ikke bekreftet at kvinnen tok sitt eget liv, men flere britiske medier melder at kilder i politiet bekrefter at mye tyder på det.

Det er heller ikke klart om telefonspøken var utløsende på noe vis.

Saldanha gikk under kallenavnet Jess i Storbritannia. Hun skal ha kommet til landet for rundt ti år siden. Hun skal har tilbrakt tid i Midtøsten før det, men kommer opprinnelig fra India.

46-åringen var samboer med en 49 år gammel sykehusansatt i en leilighet i Bristol, og hun etterlater seg to barn i tenårene.

- De var et flott par. De bodde ikke her så lenge, men de var så fine naboer. De inviterte oss på curry da de flyttet inn, forteller en tidligere nabo til avisen Daily Mail.

Saldanha skal ha pendlet mellom familiehjemmet og sykehuset i London, der hun bodde på internatet hun fredag ble funnet død i.

SORG: I en av blomsterpottene utenfor sykehuset hvor Saldanha jobbet er det plassert et enkelt trekors og et britisk flagg. Foto: FREDRIK SOLSTAD/ VG


Jobbet fire år ved sykehuset

Saldanha hadde jobbet fire år ved , King Edwards VII's Hospital da hertuginne Kate ble innlagt der i forrige uke. På onsdag tulleringte de australske radiovertene Mel Greig og Michael Christian og overbeviste henne om at de var Prins Charles og dronning Elizabeth.

Det skapte stor oppstandelse at sykehuset ble lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon om hertuginnen. Norske lure-komikere og eksperter på presseetikk omtaler overfor VG telefonspøken som uakseptabel og stygg.
Radiokanalen som sendte innslaget har havnet i hardt vært, og valgte fredag å stoppe sendingen av alle reklamer. Ifølge administrerende direktør i eierselskapet, Rhys Holleran, er de to radiovertene Mel Greig og Michael Christian «fullstendig knust» etter sykepleierens død:

- Disse to menneskene er ikke maskiner, de er mennesker. Vi er alle berørte av dette.

HELT VANVITTIG: Jan Fredrik Karlsen reagerer på den tragiske saken, og sier det er en påminnelse om å holde tunga rett i munnen. Også (fra toppen) Marius Kopperud, Per Edgar Kokkvold og Bernt Olufsen mener spøken gikk for langt. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE, NTB SCANPIX, TVNorge og FRODE HANSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder