Massive skuddsalver og eksplosjoner da politiet aksjonerte: Terror-brødrene drept - gissel frigitt

DAMMARTIN/OSLO (VG) Terrorbrødrene skal ha åpnet ild før spesialstyrkene gikk til aksjon like før klokken 17.

 • Monica Bring Estensen
 • Lars Kristian Tranøy
 • Lars Håkon Grønning
 • Atle Jørstad Wergeland
 • Tor-Hartvig Bondø
 • Mona Grivi Norman
 • Marthe Berg
 • Stian Eisenträger
 • Henning Olsen
 • Sverre Holm-Nilsen
 • Eira Lie Jor
 • Hanna Haug Røset
 • Elisa Alexandra Gulbransen

Artikkelen er over fem år gammel

Ved trykkeriet ble både Said (34) og Chérif (32) Kouachi drept da de kom ut av bygningen og åpnet ild mot politiet. Gisselet de to hadde tatt inne i trykkeriet kom seg ut i sikkerhet.

Foto: VG,

De to brødrene drepte tolv i anslaget mot satirebladet Charlie Hebdo onsdag. De skal tilhøre samme jihadistgruppe som Amedy Coulibaly (32) og Hayat Boumeddiene (26), som var etterlyst for drapet på en politikvinne torsdag.

AFP melder at en politimann ble skadet i skuddvekslingen. Gisselet skal være en 27 år gammel mann. Vedkommende er nå fraktet til et krisesenter, der han skal møte sine foreldre.

VGs reporter på stedet, Atle Jørstad, befinner seg utenfor sperringene i småbyen Dammartin-en-Goële, som ligger bare noen kilometer fra flyplassen Charles de Gaulle.

- Politiet har sluppet oss forbi de første sperringene og nærmere bygningen nå, melder Jørstad like etter klokken 18, en time etter at politiet aksjonerte.

Flere medier og noen av de fastboende er kommet for å se.

- En av de fastboende har fortalt meg hvordan de har måttet sittet inne og høre på skudd og eksplosjoner, og om hvor redde de har vært for familiene sine. Det er et veldig rolig og fredelig sted til vanlig, sier han.

Koordinert aksjon

Like før klokken 17 fredag ettermiddag hørtes det massive skuddsalver ved trykkeriet utenfor Paris, hvor de to brødrene hadde forskanset seg med minst ett gissel. Skuddene hørtes tydelig på direktesendte TV-bilder. Det ble også hørt flere eksplosjoner. TV-bilder fra stedet viste hvit røyk som kom fra bygningen.

Samtidig som politiets spesialstyrker aksjonerte i Dammartin, gikk politistyrker til koordinert aksjon mot gisseltakerne i en jødisk butikk i Porte de Vincennes. Også her skal en eller flere gisseltakere ha blitt drept, mens gislene skal være i sikkerhet. iTele opplyser at en politimann ble skadet også her. Reuters siterer imidlertid en politikilde på at flere gisler skal være drept.

Situasjonen er foreløpig uoversiktelig og det hersker fremdeles stor usikkerhet rundt hvor mange som er drept og skadet, og hvorvidt det var én eller flere gisseltakere i Porte de Vincennes.

AKSJONERER: Hvit røyk stiger opp fra bygningen der to brødre skal ha tatt minst ett gissel. Foto:,AFP

- Krigssone

Fredag formiddag opplyste politiet til nyhetsbyrået AFP at det er en pågående gisselsituasjon i et trykkeri utenfor Paris, hvor politiet jakter de terrormistenkte brødrene. Like etter klokken 10.40 opplyste politiet at det er snakk om ett gissel, og området utenfor trykkeriet er sperret av store politistyrker.

VGs reporter på stedet, Atle Jørstad, befinner seg utenfor sperringene i småbyen Dammartin-en-Goële, som ligger bare noen kilometer fra flyplassen Charles de Gaulle.

En rekke biler med politi kom, og stilte seg i ring. En av lederne deres sa «det starter nå», før han satte seg i bilen, forteller Jørstad.

Le Parisien meldte at snikskyttere hadde tatt plass på taket av trykkeriet, og video fra stedet viste minst én sortkledd person som beveget seg over taket

Viseordfører i Claye-Souilly, Yves Albarello, fortalte tidligere i ettermiddag til iTele at gisseltagerne har signalisert at de vil dø som martyrer.

Området rundt trykkeriet hvor gisseldramaet finner sted beskrives som en krigssone, med store mengder politi og spesialstyrker på stedet, og en rekke helikoptre i luften.

Den anerkjente franske avisen Le Figaro har publisert et bilde av en stridsvogn like i nærheten av gisselsituasjonen. Det er uklart om denne er tenkt benyttet i den pågående operasjonen. Også britiske The Telegraph har publisert bildet.

AVSPERRET: Det franske politiets spesialstyrker fotografert under fremrykningen mot trykkeriet der de to brødrene, som er mistenkt for å stå bak terroraksjonen mot satiremagasinet Charlie Hebdo, hadde tatt et gissel. Foto:Christian Hartmann,Reuters

Forhandler med terroristene

Først kom meldingen om at politiet skulle være i ferd med å slå til mot terroristene, og innenriksminister Bernard Cazeneuve bekreftet at en aksjon er i gang.

Det franske innenriksdepartementet sa imidlertid til Le Figaro at førsteprioritet var å få på plass en dialog med gisseltagerne, og ifølge iTV startet GIGN forhandlinger med gisseltagerne.

Flere medier meldte at politiet skal ha fått kontakt med gjerningsmennene på telefon, og at målet var å ta dem levende.

– Det kan ta lang tid, kanskje timer, sa en talsmann

En talsperson for innenriksdepartementet sa at de er «nesten sikre» på at gisseltagerne er de to Kouachi-brødrene som er mistenkt for å stå bak terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

– En aksjon pågår for å nøytralisere gjerningsmennene bak det feige angrepet for to dager siden, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve i en uttalelse fredag.

Nytt krisemøte

Frankrikes president François Hollande, statsminister Manuel Valls, innenriksminister Bernard Cazeneuve og justisminister Christiane Taubira møtes ifølge Le Figaro i presidentboligen, i Elyseepalasset, fredag ettermiddag.

Det skjedde etter at Paris ble rammet av et nytt gisseldrama rundt klokken 13.30 fredag.

Gisseltageren, som skal ha tatt minst fem gisler i en jødisk butikk i Frankrikes hovedstad, kommer fra Juvisy-sur-Orge utenfor Paris. Han og den ene av de to terrormistenkte brødrene, Chérif, var de to viktigste disiplene til terrordømte Djamel Beghal, melder Le Monde.

Gisseltakerne i Paris truet med å drepe gisler dersom spesialstyrkene stormer gisseltakerne i Dammartin, og krevde at brødrene får gå, meldte AP i 16.30-tiden.

TRYKKERIET: Dette skal være trykkeriet hvor to personer fredag forskanset seg. Foto: Skjermdump googlemaps,

– En massiv operasjon

– Det er en massiv operasjon. Vi opplever at det stadig kommer nye politifolk til, det har kjørt flere ambulanser og politibiler inn i området, sa Atle Jørstad, VGs reporter på stedet.

Han kunne fredag formiddag rapportere om tre helikoptre som hang over bygningen der de terrormistenkte brødrene trolig har forskanset seg, med et gissel. Jørstad befinner seg om lag 500 meter unna stedet hvor gisselsituasjonen finner sted, og forteller at politiet stadig utvider sperringene.

Det er svært tåkete og overskyet i området. Journalistene som følger gisselsituasjonen ble bedt om å holde seg på avstand, og så ikke så mye av hva som foregikk, men kunne tydelig se helikoptrene som sirkulerer over trykkeriet og det store antallet politifolk og ambulansepersonell.

En krisestab er på plass med blant andre sjefen for statspolitiet i Frankrike, representanter for regjeringen og den lokale politiske ledelsen.

Politiet: – Hold dere inne

Sykehuset i Meaux har også sendt medisinsk personell til trykkeriet, melder CNN.

Politiet anser brødrene som svært farlige, og oppfordrer alle som er i området om å holde seg innendørs med vinduene lukket og lysene av.

Tidligere i dag slo politistyrker jernring rundt en skole som ligger like inntil trykkeriet, der terroristene har forskanset seg, for å beskytte barna. Barnas foreldre fikk streng beskjed om å ikke hente barna, og de mellom 200 og 300 elevene ble holdt inne i en hall ved skolen, frem til de ble evakuert i ettermiddag.

Barna skal ha blitt fraktet vekk fra skolen i buss.

STOR AKSJON: Politibetjenter kommuniserer fra innsiden av en skole i Dammartin-en-Goele, nordøst for Paris. De terrormistenkte brødrene har angivelig forskanset seg inne i et trykkeri like ved, og skal ha et gissel. Foto:Peter Dejong,

Sykehus i høyberedskap

VGs reporter Mona Grivi Normann befinner seg utenfor sentralsykehuset i området, det er der eventuelt sårende fra gisselaksjonen vil bli behandlet. Det er mye politi og sikkerhetsvakter utenfor bygget.

– Det vi har fått beskjed om er at de har sendt flere leger og helsepersonell til området, og at de står klare om det skulle bli behov, sier hun.

Sykehuset opplyser til VG at de foreløpig ikke har fått inn noen ofre etter dagens hendelse.

Ifølge L`Express blir fly som skal ta av og lande fra Charles de Gaulle omdirigert til en sørlig innflyging. Dette på grunn av det pågående gisseldramaet, kun ti kilometer fra en av verdens mest trafikkerte flyplasser. Ifølge avisen Le Parisien måtte Air France flight AF1695 like etter klokken 10.30 avbryte landingen på CDG grunnet det pågående gisselaksjonen.

Skuddløsning under biljakt

Tidligere fredag var det en biljakt på motorveien A2, og både franske sikkerhetskilder og politi rapporterte om at de mistenkte hadde stjålet enda en bil, og avfyrte skudd, i nærheten av Dammartin-en-Goele.

Den franske byen ligger rundt 40 kilometer fra stedet der politiet siden torsdag har jaktet på de to terrormistenkte, etter angrepet mot Charlie Hebdo, skriver NTB.

Politiet jager nå et kjøretøy på motorveien A2 like ved, tilføyer politikilden.

VG-Direkte:Følg motorvei-dramaet her.

Ifølge Ap opplyser franske sikkerhetskilder at det var de to terrormistenkte som kjørte bilen det ble jaktet på.

De to brødrene skal ha stjålet en Peugeot fredag morgen i byen Montagny Sainte Felicite, om lag 50 kilometer nordøst for Paris.

Jakten på de gjerningsmennene etter Charlie Hebdo-angrepet er nå på tredje dagen, og natt til fredag deltok nesten 90.000 politifolk i klappjakten.

Med sporhunder, varmesøkende kameraer og helikoptre leter de rundt byene Longpont og Villers-Cotterets, nordøst for Paris.

FULLT RUSTET: Jakten på de terrormistenkte brødrene ha pågått i over to døgn. Rundt 90.000 politifolk deltar i arbeidet. Foto:Kristoffer Sandberg,VG

Les også

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Tre terroranslag på tre dager i Frankrike

 2. - Jeg ble livredd da jeg hørte smellene

 3. Gisseltager i kosherbutikk drept - fire gisler døde

 4. Fransk politi søker utenfor Europa: Klappjakten etter den siste terroristen

 5. Olivier (44) var innesperret i nabobutikken: – Vi forskanset oss på bakrommet

 6. Fransk TV-kanal hadde telefonkontakt med de tre gisseltagerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder