HOLDER VAKT: Tysk opprørspoliti holder vakt foran motdemonstrantene under mandagens Pegida-demonstrasjon i den østtyske byen Dresden. «Flyktninger er velkomne» og «Skam dere», står det på plakatene. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

Titalls tusen protesterte mot antiislamske Pegida i Tyskland

Titalls tusen mennesker demonstrerte i tyske storbyer mandag mot den antiislamske bevegelsen Pegida, samme dag som statsminister Angela Merkel slo fast at islam hører til i Tyskland.

Artikkelen er over fem år gammel

Demonstrantene i flere byer benyttet også marsjene til å minnes ofrene for terrorangrepene i Paris. Bare i østtyske Leipzig protesterte 30.000 mot innvandringsmotstanderne, mens 20.000 deltok under parolen «München er fargerik» i den bayerske storbyen.

– Vi står opp imot enhver form for rasisme, antisemittisme og høyreorientert vold, sa Münchens borgermester Dieter Reiter i forkant av marsjen.

En reaksjon

Demonstrasjonene i Tyskland mandag var en reaksjon på protestbevegelsen Pegida (Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten), som ble grunnlagt i delstatshovedstaden Dresden i Sachsen i fjor høst.

Siden har Pegida arrangert ukentlige mandagsdemonstrasjoner der deltakerne har veivet med tyske flagg under innvandringsfiendtlige paroler. Sist mandag samlet Pegida 18.000 til protest i Dresden mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet. Oppslutningen var ventet å styrkes ytterligere etter terroren i Paris.

Dobbelt så mange

Forrige lørdag tok nesten dobbelt så mange tyskere til motmæle i den østtyske byen i en mektig protest både mot den antiislamske bevegelsen og mot terroristene i Paris. Mandag hadde gruppen invitert til sørgemarsj for ofrene for Paris-terroren i forbindelse med den tolvte Pegida-demonstrasjonen i Dresden. Nyhetsbyrået DPA melder om et oppmøte på «flere tusen».

TV 2s norsk-pakistanske journalist Kadafi Zaman ble forøvrig verbalt angrepet da han mandag dekket den antiislamske demonstrasjonen i Oslo mandag kveld.

Flere artikler

  1. Pegida har mistet sin andre leder på én uke

  2. Tysk Pegida-leder trekker seg etter omstridt Hitler-bilde

  3. Pegida varsler demonstrasjon mot islam i Oslo

  4. Titusener demonstrerte mot PEGIDA i Dresden

  5. Roste moské-brenning på Pegida Norges Facebook-side

  6. Pegida Norge: Varsler ukentlige marsjer mot «muslimsk innvandring og islamsk påvirkning»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder