DÅRLIG TID: Matteo Renzi på vei til president Giorgio Napolitano i Roma mandag. Foto: AFP

Renzi har fått regjeringsoppdraget

Matteo Renzi har fått i oppgave å danne ny regjering i Italia. Nå starter arbeidet med å stable en koalisjon på beina.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Firenze-ordføreren Renzi fikk regjeringsoppdraget av Italias president Giorgio Napolitano i Roma mandag, men har fortsatt en jobb å gjøre før han kan kalle seg Italias nye statsminister.

Den ventede koalisjonspartneren Angelino Alfano i det lille partiet Nye sentrum-venstre har satt krav til et nytt samarbeid med Renzis parti PD.

- Vi er avgjørende. Dersom vi sier nei til regjeringen, vil den aldri se dagens lys, erklærte Alfano på et partimøte søndag.

Økonomisk reform

Men det er i det øyeblikk Renzi klarer å få satt sammen en koalisjon, at den største oppgaven venter. Den italienske økonomien må reformeres, og Renzi får ikke god tid på seg.

Italienske velgere venter raske resultater fra en mann som tar makten etter å ha anklaget forgjengeren Enrico Letta for manglende reformer og økonomiske fremskritt.

VG MENER: Italiensk salat

Regjeringskrise

Tidligere statsminister Enrico Letta, leverte fredag sin avskjedssøknad til presidenten.

Kvelden i forveien mistet Letta støtten fra sitt parti PD, hvor Matteo Renzi (39) har overtatt som leder etter en intern maktkamp.

Dette er Italias tredje regjeringskrise på to og et halvt år. Dersom Renzi tar over, blir han den fjerde statsministeren på like mange år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder