IS-KONTROLLERT OMRÅDE: En mann inspiserer skadene etter et amerikansk luftangrep mot et oljeraffineri i den syriske byen Tal Abyad i oktober i år. I den samme byen ligger også sykehuset som UD sier ikke lenger vil motta norsk støtte.
IS-KONTROLLERT OMRÅDE: En mann inspiserer skadene etter et amerikansk luftangrep mot et oljeraffineri i den syriske byen Tal Abyad i oktober i år. I den samme byen ligger også sykehuset som UD sier ikke lenger vil motta norsk støtte. Foto:-,Afp

UD stanser støtte til «norsk» sykehus i Syria

Brende: IS har innført kjønnsegregering og kleskodeks inne på sykehuset

UTENRIKS

Utenriksdepartementet har besluttet å ikke videreføre støtten til sykehuset i Tal Abyad i Syria, etter flere meldinger om at byen kontrolleres av terrorgruppen IS.

Publisert: Oppdatert: 11.12.14 16:59

Siden i fjor har sykehuset mottatt finansiell støtte fra Norge, via UD og den norske humanitære organisasjonen Norwac.

I en pressemelding på sine egne hjemmesider opplyser Norwac at beslutningen skyldes at IS har tatt politisk og militær kontroll over hele området rundt sykehuset, som ligger like ved grensen til Tyrkia.

«Utenriksdepartementet har besluttet å ikke videreføre støtten til sykehuset. Ut fra de begrunnelsene Utenriksdepartementet gir tar Norwac beslutningen til etterretning. Norwac beklager at dette vil kunne få konsekvenser for den syriske sivilbefolkningen som bruker sykehuset», står det blant annet i pressemeldingen.

– Jeg synes i utgangspunktet at det er veldig trist for befolkningen i dette området. Vi kom inn for halvannet år siden og da var dette offentlige sykehuset totalt nedbrutt. De hadde ikke penger til utstyr og løsninger, sier Norwac-leder Erik Fosse til VG torsdag ettermiddag.

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) har UD gjennom sine egne undersøkelser avdekket at IS har innført flere religiøse regler ved sykehuset.

– Våre undersøkelser viser at IS har inspeksjoner inne på sykehuset. De bestemmer nå også bønneritualer, kjønnssegregering og kleskodeks inne på sykehuset, sier Brende til NRK.

Fosse bekrefter overfor VG at de har mottatt samme informasjon som UD, men at ingenting tyder på IS har blandet seg inn i sammensetningen av ledelsen, eller tatt kontroll over pengestrømmen til sykehuset.

Behandlet IS-terrorister

Ifølge NRK har norske midler sørget for at sykehuset har blitt pusset opp, fått nytt utstyr og finansiering til videre drift. De ansatte ved sykehuset mottar fortsatt 250.000 kroner i måneden som skal dekke lønninger.

Kanalen har tidligere omtalt informasjon fra arabiske og kurdiske kilder som har hevdet at terrorgruppen IS har tatt kontroll over byen, og at terroristene kontrollerer hvem sykehuset skal behandle.

I november bekreftet NORWAC overfor NRK at flere IS-terrorister har vært pasienter på sykehuset, men avviste samtidig at terrorgruppen fikk bestemme hvem som får lov til å behandles der.

Norwac-lederen sier til VG at de har holdt en løpende kontakt med UD i forbindelse med den tilspissede situasjonen i området, men at deres undersøkelser ikke har funnet bevis for at IS legger føringer for hvordan sykehuset driftes.

– Vi mener det er viktig for den politiske stabiliteten og mangfoldigheten i området at offentlige institusjoner eksisterer, selv om det finnes ulike krigsherrer som har kontroll i området.

– Samtidig er vi selvfølgelig enige med UD om at det er vanskelig å ha en detaljert kontroll på sykehuset fra dag til dag, når den politiske situasjonen er som den er. Så vi har definitivt forståelse for UDs syn, legger Fosse til.

Usikkerhet og stor risiko

«Etter en grundig og helhetlig vurdering vektlegger Utenriksdepartementet at det er krevende å samle fullstendig verifiserbar informasjon, ikke minst knyttet til graden av uformell kontroll over sykehuset. Det vurderes at det er forbundet usikkerhet med og stor risiko til hvorvidt ISIL kan og vil kunne utøve indirekte kontroll over sykehuset som vil være uakseptabel. Utenriksdepartementet har derfor besluttet ikke å videreføre støtten til sykehuset», skriver UD i sin begrunnelse.

Utenriksdepartementet understreker at det fortsatt er store humanitære behov i landet, og at de derfor vil prioritere støtte til andre prosjekter. Dette bekreftes også av NORWAC, som sier de er glade for at UD støtter organisasjonens øvrige prosjekter i det krigsherjede landet.

Her kan du lese mer om