BEGJÆRES UTLEVERT: Varsleren Edward Snowden søkte tilflukt i Hong Kong etter lekkasjene om amerikansk overvåking av tele- og datatrafikk. Amerikanske myndigheter ville ha ham utlevert, men nå har Snowden forlatt Hong Kong. Foto: REUTERS

Snowden søker politisk asyl i Ecuador

(VG)Den amerikanske varsleren Edward Snowden har ifølge Ecuadors utenriksminister søkt om politisk asyl i landet.

 • Stian Eisenträger
 • Fredrik Svendsen
 • Audun Jahren

Artikkelen er over syv år gammel

Det er på Twitter Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño Aroca opplyser om søknaden.

Aroca er for tiden på offisielt besøk i Vietnam, og har ifølge El Telégrafo kalt inn til en pressekonferanse om saken mandag.

Snowden får hjelp av Wikileaks på reisen, og gruppa bekrefter at Snowden er på vei til Ecuador.

- Snowden skal reise til Ecuador via en trygg rute. Der vil han søkte asyl. Med seg på turen har han diplomater og juridiske rådgivere fra Wikileaks, sier gruppa i en uttalelse.

Møte med ambassadøren

Snowden reiste fra Hong Kong til Moskva tidligere i dag, og ifølge Russia Today ble 30-åringen undersøket av en lege fra Ecuadors ambassade i Moskva.

Ifølge Reuters skal Ecuadors ambassadør i Moskva, Patricio Chavez, være på flyplassen. Han har sagt til pressen at han er der for å møte Snowden.

Til nyhetsbyrået skal Chavez ha sagt at han skal møte "Sarah". Snowden reiser angivelig sammen med Wikileaks-representant Sarah Harrison, så det er trolig henne Chavez sikter til.

Flere biler fra den ecuadorianske ambassaden står ifølge The Guardian utenfor flyplassen.

Ecuador har tidligere gitt politisk asyl til WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Assange har oppholdt seg på den ecuadorianske ambassaden i London det siste året.

USA og Ecuador har en utvekslingsavtale, men den gjelder ikke politiske flyktninger.

USA har bedt både Ecuador, Cuba og Venezuela om å ikke slippe inn Snowden i landet, ifølge CNN. Hvis han slippes inn, ber amerikanske myndigheter om at han utvises fra landet.

Fløy fra Hong Kong

Tidlig søndag ble det meldt at den spionsiktede 30-åringen hadde lettet med et Aeroflot-fly fra Hong Kong på vei mot Moskva. Aeroflot-flyet fra Hongkong landet ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva rett etter klokken 15 norsk tid søndag.

Russiske myndigheter opplyste at de ikke var informert om Snowdens reiseplaner. Russisk politi sier at de ikke har noen ordre om å pågripe Snowden, som vil trenge visum for å forlate transittsonen på flyplassen i Moskva.

Hentet av diplomatbil

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal Snowden ha blitt hentet i en bil ute på rullebanen av en diplomat fra Venezuela. Det samme melder ABC News sin korrespondent i Moskva, melder The Guardian.

Interfax meldte først at 30-åringen skulle overnatte på Venezuelas ambassade før han reiser videre med fly mandag, men ved 17-tiden meldte både Interfax og Voice of Russia at Snowden skal bli på flyplassen til hans neste fly går.

Ifølge en kilde i flyselskapet Aeroflot har Snowden skaffet seg et overnattingsrom ved terminal E.

FLERE BILER: Disse bilene fra den ecuadorianske ambassaden startet spekulasjoner om at Snowden kunne være på vei til Ecuador. Senere ble det kjent av 30-åringen søker politisk asyl i landet. FOTO: REUTERS

Ikke sett

Snowden har ikke blitt sett på flyplassen etter landingen, og ifølge russiske medier skal passasjerer på flyet 30-åringen skal ha vært på være uenige om hvorvidt Snowden faktisk var på flyet eller ikke.

ABC News' Moskva-korrepondent Kirit Radia skriver på Twitter at han snakket med to passasjerer som ikke hadde sett Snowden på flyet.

Samtidig skriver Voice of Russia at andre passasjerer skal ha sett Snowden om bord, mens Interfax melder at passasjerene er uenige om Snowden faktisk var på flyet eller ikke.

Til Norge?

Piratpartiet i Norge hevder på sin side at Snowden kommer til å mellomlande på Gardermoen, på vei mot Island.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax, i tillegg til det anerkjente nyhetsbyrået Reuters, hevder å ha informasjon om at det er utstedt en flybillett til Venezuela, via Cuba, i Snowdens navn.

- Han har valgt en komplisert rute i håp om at han ikke vil bli arrestert på veien til sin endelige destinasjon, Venezuela, sier en kilde i Aeroflot til Interfax.

LANDER I MOSKVA: Flyet som trolig fraktet Edward Snowden landet ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva søndag ettermiddag. Foto: REUTERS

- Ikke grunnlag for å nekte utreise

Myndighetene i Hong Kong skriver i en pressemelding at Edward Snowden forlot Hong Kong 23. juni av egen vilje og «gjennom en lovlig og normal kanal».

I pressemeldingen heter det videre at den amerikanske regjeringen tidligere har anmodet myndighetene i Hong Kong om å utstede en arrestordre på Snowden, men at dokumentene amerikanske myndigheter har oversendt ikke oppfylte de juridiske kravene i henhold til regelverket i Hong Kong.

Siden myndighetene i Hong Kong ikke har nok relevant informasjon til å gå videre med å utstede en arrestordre, har de ikke noe juridisk grunnlag for å nekte Snowden utreise, står det i pressemeldingen.

Søndag ettermiddag meldte ABC News ifølge The Guardian at Edward Snowdens amerikanske pass ble annullert lørdag. Amerikanske myndigheter bekreftet senere disse opplysningene.

Hvordan Snowden da kunne forlate Hong Kong uten et gyldig pass, er uvisst.

Varsler

Snowden jobbet tidligere for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, men hoppet av i mai og flyktet til Hongkong. I bagasjen hadde han hemmelige dokumenter som han siden har delt med utenlandske medier, skriver NTB.

30-åringen har blant annet avslørt hvordan NSA gjennom sitt PRISM-program har drevet omfattende overvåking av tele- og datakommunikasjon.

Overvåkingen har blant annet skjedd ved at NSA fikk tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje. I siktelsen heter det blant annet at han har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer, skriver NTB.

VG Nett følger saken.

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. Flyet med Snowden har landet i Moskva

 2. Snowden ikke om bord i flyet til Havanna

 3. Snowden søker tilflukt i Ecuador

 4. Frykter Snowden blir sittende fast i transittsonen

 5. Assange: USA klarer ikke å stoppe flere lekkasjer

Fra andre aviser

 1. - Snowden har forlatt Russland

  Bergens Tidende
 2. Snowden søker asyl i Ecuador

  Bergens Tidende
 3. Snowden kan ha forlatt Moskva på et ukjent fly

  Aftenposten
 4. Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador

  Aftenposten
 5. Nekter å utlevere Snowden

  Bergens Tidende
 6. - Jeg angrer overhodet ikke noe

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder