IKKE IMMUNITET: Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn får ingen immunitet i USA. Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP / NTB scanpix

Ingen immunitet for Strauss-Kahn

En dommer i USA avviser kravet om å gi Dominique Strauss-Khan immunitet.

Artikkelen er over åtte år gammel

Dermed havner et sivilt søksmål om overgrepsanklager mot den tidligere IMF-sjefen trolig i retten.

Den tidligere lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) ble i fjor anklaget for å ha tvunget en stuepike på et fasjonabelt hotell i New York til munnsex.

Straffesaken mot Strauss-Khan ble henlagt, blant annet fordi amerikansk politi mente at stuepiken Nafissatou Diallo ikke var et troverdig vitne.

Da det ble kjent at Diallo gikk til sivilt søksmål mot Strauss-Kahn, påberopte han seg diplomatisk immunitet. Dette avviste dommeren i New York tirsdag, ifølge avisa New York Post.

VGTV: Her fraktes IMF-sjefen bort i håndjern

Beskyttet

Strauss-Kahns advokater har hevdet at han som leder i IMF var beskyttet mot ytterligere rettsforfølgelse. Men han påberopte seg ikke immunitet da han ble pågrepet i fjor.

- Strauss-Kahn kan ikke frasi seg immunitet for å renvaske seg bare for å påberope seg immunitet nå, i et forsøk på å nekte Diallo muligheten til å renvaske seg, siterer New York Post fra dommerens avgjørelse.

Dommeren viste også til IMFs årsrapport fra i fjor, der det heter at «tusens års rykte kan bestemmes av én times atferd».

Oppsikt

Anklagene mot Strauss-Kahn i New York vakte enorm oppsikt verden over. Han måtte gå fra toppjobben i IMF, og han måtte også se langt etter å bli sosialistpartiets presidentkandidat i hjemlandet Frankrike.

Diallo har hele tiden hevdet at hun ble utsatt for voldtektsforsøk og seksuelt overgrep, og har gått til sivilt søksmål der hun blant annet krever et hittil ukjent beløp i erstatning og oppreisning fra Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn har innrømmet at de to hadde hatt seksuelt samkvem, men at det var frivillig.

Hallikvirksomhet

Hjemme i Frankrike er Strauss-Khan nå siket for medvirkning til hallikvirksomhet i forbindelse med etterforskningen av en prostitusjonssak i den franske byen Lille.

Mens New York-saken var på sitt mest intense i fjor vår, anmeldte den franske journalisten Tristane Banon ham for voldtektsforsøk da hun intervjue ham i 2003. Saken ble imidlertid henlagt fordi den var foreldet.

Strauss-Kahn har avvist beskyldningene fra Banon.

Mer om

  1. Frankrike
  2. USA

Flere artikler

  1. - Strauss-Kahn vil inngå forlik med stuepike

  2. Strauss-Kahn: – Jeg har aldri vært på Carlton

  3. Forlik mellom Strauss-Khan og renholderen

  4. Pluss content

    Anklaget Strauss-Kahn for overgrep - nå har eks-stuepiken åpnet restaurant

  5. Le Monde: - Strauss-Kahn betaler over 30 millioner i forlik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder