MAKTDEMONSTRASJON: Krim er nå formelt en del av Russland og russiske styrker har erklært militær kontroll over halvøya. Her beordres to ukrainske kvinner om å forlate marinebasen i Novoozerne. Foto: AFP

Dette betyr tapet av Krim for Ukraina

Krim-halvøya er formelt blitt en del av Russland. Få innsikt i hvordan det vil ramme Ukraina.

 • Theis Roksvåg Pedersen

Artikkelen er over seks år gammel

Fredag signerte Russlands president Vladimir Putin traktaten som gjør at Krim-halvøya nå formelt er en del av Russland.

Annekteringen, som fordømmes av EU og USA - og som har ført til norske sanksjoner mot 33 mektige russere - ble ratifisert av alle av Føderasjonsrådets 166 medlemmer.

BAKGRUNN: Les alt om krisen på VGs samleside om Ukraina

Lørdag tok Russland kontroll over den siste store, ukrainske militærbasen på Krim. Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA har russerne nå erklært at de har militær kontroll over halvøya.

Samtidig har den europeiske sikkerhetsorganisasjonen OSSE bestemt seg for å sende minst 100 observatører til Ukraina.

Tapet av den 26.000 kvadratkilometer store halvøya til Russland vil kunne ramme viktige sikkerhetspolitiske og økonomiske interesser i Ukraina:

NATURGASS:

I de ukrainske havområdene vest for Krim ligger fire boreplattformer som henter opp naturgass. På Krims fastland, øst på halvøya, ligger to til. Dessuten er det potensielt store gassreserver sør for Krim, forteller Washington Post.

Spørsmålet blir nå om det er Russland eller Ukraina som har rett på de store naturressursene i området.

UKRAINA-EKSPERT: Seniorforsker Indra Øverland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Nupi


Ukraina-ekspert Jakub Godzimirksi ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) mener imidlertid ikke at det potensielle bortfallet er avgjørende for Ukrainas fremtid.

- Ukraina har trolig enorme skifergassforekomster på fastlandet, dessuten har landet klart å omstille energiproduksjonen sin i takt med resten av EU. Et alternativ er også å importere russisk gass fra Tyskland.

- Frem til i dag har Russland betalt store summer for bruk av militærbaser på Krim. Som en del av avtalen har Ukraina fått kjøpe gass til reduserte priser fra Russland. Dette går nå tapt, understreker Godzimirksis Nupi-kollega Indra Øverland.

TURISME:

Krim inneholder populære badestrender, historiske slott og festninger, Unesco-verdensarv-byen Chersonesus og én av Ukrainas to fjellkjeder.

Området tiltrekker seg rundt seks millioner turister hvert år, og én av fire ukrainere på Krim jobber innenfor turistnæringen.

- En stor del av Ukrainas turismeinntekter kommer fra Krim-halvøya - særlig er kyststripen en populær badeferiedestinasjon, spesielt for russere. Mye av Ukrainas turistpotensiale ligger her, påpeker seniorforsker Øverland til VG.

(saken fortsetter under bildet)

POPULÆRT: Slottet Swallow's Nest i Jalta på Krim er blant halvøyas mange populære turistattraksjoner. Foto: JØRGEN BRAASTAD / VG

FORSVARSEVNE:

Ukraina har opprettholdt en betydelig militær tilstedeværelse på Krim de siste årene, gjennom marine, hær og luftforsvar.

- På det regionale plan kan annekteringen få følger, siden Ukraina først og fremst ønsker å forsvare seg mot Russland. Men i motsetning til naboen har ikke Ukraina globale intensjoner. De er mer avhengig av bakke- og luftstyrker på fastlandet enn et sterkt sjøforsvar på Krim, sier Jakub Godzimirksi.

- Det er mye snakk om Krims strategiske betydning, men jeg tror ikke det kommer til å ha så enormt mye å si, legger seniorforskeren til.

VIKTIGE HAVNER:

De fleste av Ukrainas viktigste havner ligger ikke på Krim-halvøya, men flere eksperter har trukket frem at Russland enkelt kan stenge inne den østlige fastlandshavnebyen Mariupol.

UKRAINA-EKSPERT: Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Nupi


- Dersom russerne velger å bygge en bro over Kerch-stredet helt øst på halvøya, vil det være rart hvis de bygger den slik at skip ikke kan passere, mot Mariupol. Dette ville blitt en reell blokade, og det virker usannsynlig, mener Indra Øverland.

- Odessa på vestkysten er definitivt den viktigste havnebyen i Ukraina. Byer på Krim er også viktige, men i den viktigste av dem; Sevastapol, har man uansett lenge hatt begrenset myndighet på grunn av den militære delingen med Russland. Dessuten er infrastrukturen til og fra Krim-halvøya relativt kronglete, forklarer Jakub Godzimirksi.

DET POLITISKE LANDSKAPET:

Begge Nupi-forskerne VG har snakket med trekker frem at den viktigste konsekvensen av tapet av Krim er at det kan forandre den politiske balansen i Ukraina.

- Den russiske flertallsbefolkningen på Krim er den mest pro-russiske befolkningen i Ukraina. Dermed vil politikken i landet nå bli mindre pro-russisk. Representanter fra Øst-Ukraina, som Viktor Janukovytsj, vil ha vanskeligere for å vinne valg. Og det må jo sies å være en litt paradoksal virkning.

Massemord-anklagede Janukovitsj, som flyktet landet etter de blodige gatekampene i Kiev i februar, fikk rundt 80 prosent av stemmene på Krim ved sist presidentvalg.

LES OGSÅ: Russerne verver ukrainske soldater på Krim

LES OGSÅ: NATO-topp sterkt bekymret for russisk mobilisering

Mer om

 1. Ukraina
 2. Russland

Flere artikler

 1. NATO-sjefen: - Russland vil bli mer isolert

 2. Russerne verver ukrainske soldater

 3. Dette må du vite om Krim-konflikten

 4. Britene stanser militært samarbeid med Russland

 5. AP-fotograf: Pro-russiske styrker stormet ukrainsk marinehovedkvarter

Fra andre aviser

 1. Ingen tegn til russisk angrep

  Bergens Tidende
 2. - USA innfører sanksjoner mot Russland om kort tid

  Bergens Tidende
 3. Russisk verving av ukrainske soldater

  Bergens Tidende
 4. - Putin kan miste kontrollen

  Bergens Tidende
 5. Putin åpen for bruk av militærmakt

  Bergens Tidende
 6. Moskva: - Vi har militær kontroll over Krim

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no