TIL ANGREP?: Dette bildet skal vise en nordkoreansk rakett under en øvelse sørøst i landet i mars. Etter flere trusler om et angrep svarer nå USA med å styrke rakettforsvaret sitt. Foto: AP

USA forbereder seg på angrep fra Nord-Korea

(VG Nett) USA styrker rakettforsvaret sitt på vestkysten som en respons på Nord-Koreas trusler om atomangrep.

  • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

Fredag kveld kunngjorde USAs forsvarsminister Chuck Hagel at de vil plassere ytterligere 14 bakkebaserte rakettforsvarsystemer på vestkysten, skriver CNN.

- Dette gjør vi for å ligge i forkant av truslene som kommer som følge av framgangen i Nord-Koreas raketteknologi, sa Hagel på en pressekonferanse fredag.

Han sier at det er nylige og gjentatte trusler fra Nord-Korea som har ført til at amerikanerne nå ruster opp rakettforsvaret sitt.

Truslene om atomangrep har blitt fremprovosert av USAs og Sør-Koreas felles militærøvelse som begynte denne uken, og av FNs vedtak om ytterligere sanksjoner mot landet.

- Skal være i forkant

FORSVARSMINISTER: Chuck Hagel kunngjorde fredag at USA skal styrke rakettforsvaret sitt. Foto: AFP


Ifølge forsvarsministeren har USA rakettforsvarsystemer som vil beskytte dem mot eventuelle angrep.

- Men i det siste har Nord Korea gjort fremskritt, samtidig som de har involvert seg i en rekke uansvarlige og hensynsløse provokasjoner, sier Hagel ifølge BBC.

Videre sier han at de velger å styrke forsvaret for å ligge i forkant av trusselen og for å forsikre seg mot uforutsette situasjoner.

Luftvernrakettene skal utplasseres i Alaska. USA har allerede 30 lignende forsvarsystemer i Alaska og California. Styrkingen skal øke muligheten til å skyte ned raketter som skytes mot landet.

Ifølge CNN skal de nye forsvarssystemene stå klare innen 2017.

- Vil avskrekke

Svein Melby forsker på amerikansk forsvarspolitikk ved Institutt for forsvarsstudier. Han tror USA tar grep for å berolige deres allierte i området.

- Det primære målet for USAs sikkerhetspolitikk er å avskrekke et nordkoreansk angrep mot Sør-Korea. For å gjøre det må du være rimelig usårbar selv - du må ikke være rammet av den samme trusselen som den du prøver å forsvare, sier Melby, som understreker at han ikke kjenner detaljene i tiltaket.

KLAR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserer en artillerienhet som er rettet inn mot grenseøya Baengnyeong. Den nord-koreanske lederen har de siste dagene trappet opp retorikken mot USA og nabolandet i sør. Foto: Reuters


Han tror ikke det er sannsynlig at Nord-Korea er i stand til å ramme det amerikanske kontinentet med raketter.

- Jeg oppfatter dette som at de gjør en del tiltak for å komme en eventuell trussel i forkjøpet og skaffe seg bedre kort for å kunne stå ved sine garantier for de allierte landene som er langt mer utsatt enn USA selv.

- Klargjort for total krig

Søndag skrev den statlige avisa Rodong Sinmun at Nord-Koreas hær, marine, luftvåpen og strategiske raketter er klargjort for total krig.

I februar trosset de advarslene fra det internasjonale samfunnet og gjennomførte en atomprøvesprengning som de senere beskrev som vellykket.

VGTV: Nordkoreansk TV-stasjon: - En perfekt atomprøvesprengning

Ifølge AP tror ikke amerikanske myndigheter at Nord-Korea er i stand til å angripe, men trusselen har ført til en stadig mer spent situasjon mellom de to landene.

Les også

Mer om

  1. USA
  2. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Nord-Korea truer med rakettangrep på USA

  2. «En krig kan starte i dag eller i morgen»

  3. Sør-Korea og USA starter militærøvelse

  4. Nord-Korea sendte rakett inn i Japans forsvarssone

  5. Kim Jong-un skal ha beordret flere atomtester

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder