TILTALT: Joshua French er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. FOTO: NTB Scanpix

I dag faller dommen mot Joshua French

KINSHASA (VG) Tirsdag skal dommen i straffesaken mot Joshua French bli avsagt i Ndolo militærfengsel i Kongos hovedstad.

Artikkelen er over seks år gammel

Offisielt starttidspunkt for domsavsigelsen er klokken 09.00 tirsdag morgen. Det er imidlertid grunn til å tro at retten ikke kommer til å settes før etter klokken 11.00, slik som har vært tilfelle omtrent samtlige tidligere dager i retten.

VGTV sender domsavsigelsen direkte. Sendingen starter litt før retten settes, og VG Direkte starter 08.30 .

French er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland, som ble funnet død i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa 18. august i fjor.

Mens aktor Homére Nkulu la ned påstand om fengsel på livstid i sin sluttprosedyre for halvannen uke siden, krevde Frenchs kongolesiske forsvarer Marie Mwila full frifinnelse da han avsluttet rettssaken forrige tirsdag.

French ble da syk i retten. Under begge de siste rettsdagene var Frenchs dårlige helsetilstand et tema.

Kan dømmes uten tilstedeværelse

Siden har Frenchs forsvarere og norske myndigheter jobbet for at 31-åringen skulle få komme på sykehus. Nordmannen fikk i forrige uke besøk av kongolesiske leger på cella, men ble nektet å få behandling på sykehus.

Frenchs helsetilstand er også bakgrunnen for at tiltaltes norske advokat ikke kan garantere at French er til stede når dommen forkynnes tirsdag.

Forverret helsetilstand

- Han er ikke noe bedre enn han har vært den siste tiden. I mangel på den hjelpen vi mener han trenger, så har han bare blitt dårligere, sier advokat Hans Marius Graasvold til VG.

Det skal imidlertid ikke være aktuelt å be om en utsettelse. Så lenge det kun er snakk om at French skal få opplest en dom, synes Graasvold det er greit at den blir forkynt selv om tiltalte ikke skulle være til stede.

Til stede i retten kommer imidlertid UDs representanter Alida Endresen og Jon Otto Brødholt til å være, i tillegg til UDs spesialutsending Kai Eide. Joshua French sin mor, Kari Hilde French, kommer også til å være til stede, i tillegg til hans kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe. Han er forberedt på at dommen kommer til å bli anket uansett utfall.
Advokat Hans Marius Graasvold forteller at han ikke har hatt kontakt med sin klient mandag.

FORSVARER: Hans Marius Graasvold forsvarer Joshua French i retten.


- Strengere soningsforhold

- Vi får veldig begrenset med informasjon fra fengselet. Han har vel ikke tilgang til telefon i det hele tatt. Moren hans ble sluppet inn fem minutter i går og i dag. Ambassaderåden har så vidt jeg vet heller ikke fått slippe inn de siste dagene, sier Graasvold til VG.

Ministerråd Jon Otto Brødholt, som er en av UDs utsendte til Kinshasa, bekrefter at de har hatt større utfordringer den siste tiden.

- Fengselsledelsen praktiserer regelverket strengere nå enn tidligere, skriver han i en tekstmelding til VG.

Visedirektøren i Ndolo-fengselet sier til Dagbladet at French nå har fått strengere soningsforhold.

Fant pass på cella til French

- Han hadde ureglementerte gjenstander på cella, som pass og et større pengebeløp. Og han har vært høylytt inne i fengselet. Det er bare moren hans som kan komme inn noen få minutter for å gi ham litt mat, sier visedirektør Michel i Ndolo-fengselet til avisen.

Funnet av penger og pass overrasker Frenchs norske advokat.

- Igjen så kommer det veldig lite informasjon fra fengselet. Det lille jeg vet har jeg fra media. Men at det skal være funnet et pass, stiller jeg meg helt uforstående til. Han kan umulig ha hatt et gyldig pass der inne. At det har blitt funnet penger er ikke oppsiktsvekkende. Det er en økonomi inne i fengselet der de blant annet kjøper mat og drikke, sier Graasvold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder