SYK: Serge Kabondo er militærtribunalets president og hoveddommer i rettssaken mot Joshua French, som etter planen skal fortsette fredag. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX

Kongo-dommeren er blitt syk

KINSHASA (VG) Hoveddommeren i rettssaken mot Joshua French er borte fra jobben på grunn av sykdom.

  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over seks år gammel

Militærtribunalets president og hoveddommer i rettssaken mot Joshua French er onsdag ikke på jobb fordi han er blitt syk.

- Han begynte å føle seg dårlig allerede etter rettsmøtet på tirsdag, og i går måtte han gå hjem tidlig fra jobb fordi han ikke følte seg bra, opplyser sekretæren ved militærtribunalet til VG.

Rettssaken kan bli utsatt

Han opplyser at dersom Kabondo, som leder panelet med fem dommere i Ndolo militærfengsel, ikke blir frisk nok til å jobbe i morgen, fredag, vil fortsettelsen av rettssaken mot den drapstiltalte nordmannen bli utsatt til neste uke.

- Lørdag er dagen hvor de militære driver med sport, mens søndag går vi i kirken. Første mulighet blir i så fall tirsdag, som sammen med fredager er dagen da vi pleier å ha rettsmøter, sier sekretæren ved militærtribunalet til VG.

VG var i kontakt med dommer Serge Kabondo i 12-tiden torsdag.

Han kunne da opplyse at han nettopp hadde vært på en klinikk, og at han tror han kommer til å bli frisk nok til å lede rettsmøtet på fredag.

Fortalte om dramaet på cellen

Etter flere utsettelser, startet rettssaken mot French tirsdag.

I flere timer forklarte nordmannen seg om livet i militærfengselet, om forholdet til Tjostolv Moland, og ikke minst om de dramatiske minuttene da han fant kameraten død 18. august i fjor.

French har tidligere forklart hvordan han fant Moland på badet, der han både ifølge French og en Kripos-rapport tok sitt eget liv ved å henge seg på badet.

Foran retten kom han med flere detaljer, blant annet hvordan han forsøkte å redde Molands liv, men til slutt ga opp.

- Jeg forsto at han var død, sa French.

Les også

Mer om

  1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

  1. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

  2. Kongo-dommeren er syk igjen

  3. I dag kan French få norsk rettsmedisiner-hjelp

  4. Usikkert om dom i French-saken vil falle fredag

  5. Dommeren i French-saken: Retten må selv se om han er syk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder