FOLKEFEST: Store folkemengder feirer etter at folkeavstemningen søndag kveld, allerede på mandag skal det formelt søkes om at Krim skal bli en del av Russland. Foto: BAZ RATNER

Store folkemengder på Krim skålte for russisk framtid

Tusenvis av prorussiske innbyggere på Krim-halvøya i Ukraina skålte for at de atter en gang kan bli en del av Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Allerede flere timer før valglokalene stengte søndag kveld var minst 5.000 personer samlet ved havnen i byen Sevastopol for en festkonsert med blant annet president Vladimir Putins favorittband Lubeh.

Jubelen sto i himmeltaket, og takfaste rop om Sevastopol og Russland ble fremført igjen og igjen. Noen sendte av gårde kinesiske lykter med blomster, mens andre fikk malt russiske flagg i ansiktet og skålte for det de mener kan bli en lysere framtid.

- Jeg føler meg russisk, og det føles fantastisk, sa Viktoria Niamtsjenko (29), som feiret sammen med en gruppe venner.

Rundt 95 prosent av velgerne på Krim-halvøya stemte for å bli en del av Russland. Valgdeltakelsen var på over 80 prosent, ifølge den lokale valgkommisjonen. Allerede mandag vil regionforsamlingen på Krim formelt søke om å få slutte seg til Russland.

På samme tid setter EUs utenriksministre seg sammen for å drøfte hvilke konsekvenser resultatet av folkeavstemningen skal få for Russland. Etter alt å dømme vil EU vedta økonomiske og politiske sanksjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder