Vaktholdet i Bagdad er kraftig skjerpet som følge av islamistoffensiven. Frykten er at de ytterliggående sunnimuslimene også vil prøve seg på hovedstaden. Foto:Thaier Al-sudani,Reuters

Maliki: Irakiske militære har forsømt sine plikter

Opprørerne rykker stadig nærmere Bagdad. Samtidig sparker Iraks statsminister flere militærtopper fordi de ikke klarte å beskytte storbyen Mosul mot opprørernes inntog.

Artikkelen er over fem år gammel

– De forsømte sine profesjonelle og militære plikter, heter det i begrunnelsen fra den irakiske regjeringen etter at statsminister Nuri al-Maliki tirsdag ga fire av sine militære ledere sparken.

Militante opprørere, med den ytterliggående islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i spissen, innledet i forrige uke en offensiv i Nord-Irak. Nineveh-provinsen, der storbyen Mosul ligger, var den første som ble tatt av opprørerne. Opprørsoffensiven har nå flyttet seg sørover til Baquba, bare seks mil nord for hovedstaden Bagdad.

Styrker vaktholdet

Kampene fortsatte med full styrke tirsdag, og irakisk politi fant 18 døde soldater og politimenn øst for byen Samarra, nord for Bagdad. De var skutt i hodet og brystet, men det er uklart om de ble henrettet eller døde i kamp.

En bilbombe i et sjiamuslimsk område av hovedstaden tok tirsdag kveld minst sju menneskeliv. Senere på kvelden opplyste sunni- og sjiamuslimske politikere at de skal holde et felles møte, og de oppfordrer nasjonen til å stå sammen.

Vaktholdet i Bagdad trappet kraftig opp, og 275 amerikanske soldater er sendt til byen for å beskytte USAs ambassade.

Kjemper imot

Sunnimuslimske opprørere tok natt til tirsdag en kort periode kontroll over flere nabolag og politihovedkvarteret i Baquba, men de militante islamistene ble drevet tilbake. Tirsdag formiddag var byen full av regjeringssoldater og sjiamuslimske militssoldater, opplyser kilder i byen til BBC.

En irakisk TV-fotograf ble tirsdag drept nær Baquba, og en korrespondent fra samme kanal ble såret.

Tirsdag rykket opprørerne også fram mot oljebyen Baiji og omringet Iraks største oljeraffineri. Ytterliggående sunnimuslimer har også tatt kontroll over mesteparten av den sjiadominerte byen Tal Afar. I Basheer derimot, en liten by med sjiamuslimske turkmenere, ble opprørerne drevet tilbake etter at kurdiske styrker rykket ut for å forsvare byen.

Fanger drept

I Baquba meldes det om mange drepte i de harde kampene om byen, blant dem 44 fanger på en politistasjon. Mens noen kilder sier de ble drept av opprørere, sier andre at de ble drept av sikkerhetsstyrker idet de forsøkte å flykte.

Det antas at opprørerne som forsøker å innta byen, er fra ISIL, men det kan også være snakk om andre sunnimuslimske opprørere, som er rasende på Bagdads sjiadominerte regjering og statsminister Nuri al-Maliki.

Sunnimuslimer som føler seg marginalisert og forfulgt av landets sjiamuslimske flertall, har den siste tiden gjort felles sak med ISIL-opprørerne i et forsøk på å styrte regjeringen.

– Livstruende

FNs spesialutsending til Irak, Nickolay Mladenov, sier i et intervju med nyhetsbyrået AFP at konflikten er «livstruende» for Irak og at den utgjør en stor fare for hele regionen.

– Irak står overfor den største trusselen mot sin suverenitet og territorielle integritet på årevis, sier han.

Utenlandske ledere, blant dem FNs generalsekretær Ban Ki-moon, forsøker å legge press på Maliki til å innlede en dialog med alle landets folkegrupper.

Men ingenting tyder på at Maliki lytter. Tusenvis av sjiamuslimer fra den sørlige delen av landet fått utdelt våpen og har satt kursen nordover for å kjempe mot ISIL. Den irakiske regjeringen mener at Saudi-Arabia bør holdes ansvarlig for forbrytelsene begått av terrorgruppene.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Mange drept i opprør ved Bagdad

  2. Ekstremistene fester grepet i Nord-Irak

  3. Maliki vil slå ISIL på to fronter

  4. Kurdisk leder tror Irak aldri kan bli som før

  5. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

  6. Blodig pinsehelg i Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder