BILBOMBE: 14.oktober gikk det av en bilbombe nord i Bagdad. 27 personer ble drept. Denne virkeligheten sendes norske soldater inn i, når de skal lære opp irakiske sikkerhetstyrker. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

Norske soldater til Bagdad: Sendes rett inn i brutal borgerkrig

Forsker: - Et politisk vepsebol

Innbygger til VG: - Vi trenger all den hjelpen vi kan få

Ekstremistene i Den islamske stat, IS, kontrollerer områder i
utkanten av den voldsherjede hovedstaden Bagdad, dit regjeringen vil sende 50–60 norske soldater i desember.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For bare to uker siden sprengte en selvmordsbomber av en bilbombe i utkanten av Iraks hovedstad og drepte 27 personer. Befolkningen i den krigstrøtte byen lever under konstant frykt for nye angrep, hver dag. Det er ikke bare de tilfeldige bombene som truer: Frykten for at de ultravoldelige opprørerne skal angripe byen, er overhengende.

– De norske soldatene skal operere i midt i en borgerkrig-lignende situasjon og et politisk vepsebol, der den Iran-støttede regjeringen ikke har noen tillit på sunni-siden, sier Karsten Friis, NUPI-forskeren som leder gruppen for sikkerhet og forsvar, til VG.

Jeg er undrende til om regjeringen har vurdert kompleksiteten i å sende norske soldater til Bagdad, legger han til.

Torsdag kveld bekreftet regjeringen at 120 norske soldater skal til Irak for å hjelpe irakiske og kurdiske styrker med opplæring og trening, i hovedstaden Bagdad og den nordirakiske byen Erbil.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) presiserte at de norske soldatene ikke skal delta i kamper, men spørsmålet er om de kan unngå å komme i kamp i vepsebolet Bagdad.

Forsvare seg

– Blir de angrepet, så skal de selvsagt kunne forsvare seg, sier Søreide til VG.

Bagdad-bidraget vil i hovedsak være soldater fra Forsvarets Spesialkommando, som gjennom flere år har trent sikkerhetsstyrker og politi i Afghanistans hovedstad Kabul.

Der har de deltatt i særdeles skarpe og farlige oppdrag, skulder ved skulder med sine afghanske «elever».

Det skal de ikke gjøre i Bagdad, hvor oppdraget er ren opplæringsvirksomhet.

– Formålet med bidraget er å styrke Iraks evne til å ivareta landets egen sikkerhet, sier forsvarsministeren.

Styrkebeskyttelse

Det er uklart om de norske soldatene vil ha sin egen styrkebeskyttelse til vakthold, etterretning og andre «verktøy» for å hindre at de selv blir angrepet.

– Det er ikke avklart. USA skal lede dette treningssenteret, det er naturlig at de også bidrar med styrkebeskyttelse, sier Søreide.

Men Karsten Friis etterlyser også en klar norsk analyse av hvilket utfall regjeringen ønsker på denne konflikten.

– Formålet med å delta i internasjonale operasjoner er som regel at man vil ta del i en byrdefordeling med våre allierte, men igjen er det uklart hva man vil oppnå ut over dette. Det er innlysende at man ønsker å svekke IS, men hvilket utfall ønsker man av borgerkrigen, spør Friis.

Bagdad-innbygger til VG: – Vi trenger all hjelp

– Jeg og andre innbyggere i Bagdad er svært glade for all den hjelpen vi kan få, også den vi kan få fra Norge, sier Bagdad-innbyggeren Rafid al-Rubaie til VG via sosiale medier torsdag kveld.

Han er selv nødhjelpspilot, og har vært med på flere hjelpeoperasjoner i irakiske byer som er beleiret av de sunnimuslimske ekstremistene.

– De irakiske styrkene trenger både trening og veiledning. Hæren trenger også mere våpen i kampen mot IS. Vi trenger all den hjelpen vi kan få, sier han.

En annen innbygger, sier til VG:

– Amerikanerne bidrar jo allerede med denne typen støtte, og vi har forventet at andre sentrale land også vil komme til å bidra. Likevel er det en ting jeg lurer på: Hvor akkurat Norge?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder