Forsker: - Ekstremt viktig erklæring

FEIRER: Dette bildet har ISIL selv lagt ut på Twitter i dag. Bildet skal vise feiring søndag kveld i den syriske byen Raqqa, i etterkant av at gruppen erklærte et eget kalifat. Foto: ISIL/Twitter,

Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

Opprørsgruppen ISIL, som kontroller store områder i Irak og Syria, har erklært et eget muslimsk kalifat. Erklæringen har enorm betydning, sier jihadistforsker.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over fem år gammel

- Jeg gikk ut i byen i kveld etter erklæringen var kjent. Jeg så hundrevis av ISIL-krigere i pickup-biler som var ute for å feire. De var glade og skjøt i luften med geværene sine, sier en innbygger i ISIL-høyborgen Raqqa i Syria til VG.

Raqqa er en av de første store byene den sunnimuslimske ekstremistgruppen fikk kontroll over i Syria. Mannen VG snakker med er i 20-årene og var medisinstudent i byen før opprøret startet i 2011.

- I dag er jeg sint. Staten ISIL har erklært er ikke ekte. De bruker islam på en ondartet måte, sier han

VG har også vært i kontakt med mannen tidligere.

- Vi har to fiender. President Assad og ISIL, de er begge like ille, sa han da.

Den tidligere studenten jobber daglig med å dokumentere ISILs brutalitet og deler det han ser på internett. Jobben gjør han i all hemmelighet.

- Hvis de finner ut hvem jeg er, vil de drepe meg. I en fredagsbønn for senest to uker siden har ISIL sagt at de skal finne meg og henge meg, sier han.

Erklærer kalifat

Erklæringen kom i en lydfil publisert på internett av opprørsgruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) søndag.

Det er foreløpig ukjent hvilke områder ISIL mener er inkludert i den selverklærte staten, men opprørerne har kontroll over områder i både Syria og Irak. Gruppen har tidligere uttalt at målet med opprøret i Irak er å etablere en muslimsk stat.

LEDER: Irakeren Abu Bakr al-Baghdadi er ISILs leder. Foto:,Reuters

ISIL har erklært et kalifat – en type muslimsk styresett som av mange ses på som det opprinnelige muslimske styresettet fra profeten Mohammeds tid. Gruppen utnevner ifølge AFP sin egen leder Abu Bakr al-Baghdadi til kalif, leder for staten og «alle muslimer, hvor enn de er i verden».

Den svært mediesky irakeren tok over ledelsen etter den forrige lederens død i 2010. Det finnes svært få bilder av ham, og han sies å skjule ansiktet sitt selv når han snakker med sine mest betrodde.

ISILs talsmann Abu Mohammad al-Adani hevder selv at opprettelsen av staten er «drømmen i alle muslimers hjerter» og «håpet for alle islamister», skriver NTB.

- Ekstremt viktig

Den internasjonalt anerkjente jihadistforskeren Thomas Hegghammer har lest erklæringen.

- Denne erklæringen er ekstremt viktig. Den er noe av det mest signifikante som har skjedd i jihadistbevegelsen de siste årene, sier han til VG.

- ISIL har for alvor tatt over lederskapet i den internasjonale jihadiskbevegelsen, og al-Qaida sentralt er satt på sidelinjen.

RAQQA I KVELD: Bildet skal vise ISIL-krigere i Tell Abiad i Raqqa, Syria, i kveld. VG har fått tillatelse til å bruke bildet. Foto: Tahrir Syria,

Hvilken praktisk betydning har erklæringen?

- Det betyr at ISIL kan bli mye større og sterkere, fordi de nå setter kniven på strupen til de andre jihadistene. Alle andre konfronterende grupper må ta stilling til om de vil være en del av kalifatet. ISIL sier at det ikke er behov for ulike jihadistbevegelser lenger, for det endelige målet, kalifatet, er opprettet.

Hegghammer mener erklæringen kan føre til at andre grupper slår seg sammen med ISIL og at de nå kan doble sin størrelse og kraft.

Den farten og styrken ISIL den siste tiden har vist i Irak har overrasket Hegghammer. Han mener den irakiske regjeringen går en svært vanskelig tid i møte, også fordi Irak ikke har vist seg å ha et fungerende luftvåpen.

MOMENTUM: Thomas Hegghammer mener erklæringen viser hvilken selvtillit ISIL nå har. Foto:,FFI

- Et eget muslimsk kalifat har vært et utopisk mål for alle verdens jihadistbevegelser i alle år. Også for Osama bin Laden og hans al-Qaida. Nå har al-Bagdadi og ISIL slått i bordet og hevdet de har nådd målet. Selvtilliten deres er på topp, sier forskeren.

Norske medlemmer

ISIL er blitt større og større som et resultat av at utenlandske krigere fra hele verden, inkludert Norge, har valgt å kjempe på deres side.

Mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria for å slutte seg til ISIL i Syria. Minst seks av disse er blitt drept i det krigsherjede landet. Flere nordmenn skal også ha reist til Irak, for ISIL har i praksis slettet grensene mellom de to landene.

Tidlig i mai kom meldingen om at den 25 år gamle nordmannen Egzon Avdyli ble drept i Syria. Etter det VG fikk opplyst da, mener PST at Avdyli var tilknyttet ISIL og var sammen med flere andre personer fra det radikale ekstremistmiljøet i Norge.

VG har tidligere skrevet om hvordan ISIL bruker svært brutale metoder i sin krigføring. I den syriske byen Raqqa, som var en av de første store byene ISIL tok kontroll over, og som nå er deres høyborg, korsfestet de lik på byens torg.

- Jeg var der og så henrettelsene. To barn på 13 og 14 år var også blant de drepte, sa et vitne til hendelsen til VG i mai.

BRUTALT REGIME: Dette bildet, som angivelig viser forberedelser til en henrettelse i syriske byen Raqqa, har VG fått tilsendt av en innbygger i byen. Opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) konrollerer store områder i vestlige Irak og østlige Syria. Foto: Gruppen Raqqa is being Slaugtered Silently Foto: ,

Mer om

  1. Irak
  2. Syria

Flere artikler

  1. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

  2. Røde Kors: - Samtaler med ISIL har hjulpet oss inn

  3. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

  4. Lik korsfestet i islamist-kontrollert by

  5. Reuters: Jente (12) drept i Irak

  6. Rødskjegget tsjetsjener er blitt jihadistenes frontfigur i Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder