LEDER: En Erdogan-plakat flagret utenfor en moské i Istanbul lørdag. Foto:Reuters,

Erdogan ligger an til å vinne presidentvalget i Tyrkia

Statsminister Recep Tayyip Erdogan har fått over 56,4 prosent av stemmene etter at 43 prosent av stemmene er talt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vårt folk vil gjøre en viktig beslutning for det tyrkiske demokratiet i dag, sa Erdogan da han avga sin stemme sammen med kona Emine og deres fire barn i Istanbul søndag.

Med over 40 prosent av stemmene opptalt, har Erdogans motkandidat Ekmeleddin Ihsanoglu fått 35 prosent av stemmene, ifølge nasjonal TV.

De første rapportene etter at valglokalene stengte klokken 17 lokal tid, tydet imidlertid på at valgdeltakelsen blant Tyrkias 53 millioner stemmeberettigede er lavere enn ved de foregående valgene i landet.

Frykter maktkonsentrasjon

Tyrkias presidentembete er i dag av mer seremoniell karakter, men Erdogan har i valgkampen gitt signaler om at han ønsker å styrke embetet og gi det mer utøvende makt, lignende det politiske systemet i Frankrike.

Erdogans motstandere frykter det vil føre til for mye makt samlet hos én mann. Erdogan har sittet som statsminister siden 2003.

Ett år har gått siden de voldsomme demonstrasjonene som først samlet tusenvis i Gezi-parken i Istanbul – deretter millioner over hele Tyrkia.

Demonstrasjoner mot den sittende regjeringen og politiet drepte tre av deres meddemonstranter i opptøyene.

Favoritt

Presidenten velges for en periode på fem år. Erdogans to motkandidater er 71 år gamle Ekmeleddin Ihsanoglu, som stiller som felles kandidat for Tyrkias to største opposisjonspartier, samt Selahattin Demirtas, en 41 år gammel menneskerettighetsadvokat som representerer det venstreorienterte partiet Folkets demokratiske parti (HDP).

Erdogan er storfavoritt i valget. Det er ikke lov å gjennomføre meningsmålinger tett opp til valget, men på målingene i juli lå Erdogan an til å sanke rundt 55 prosent av stemmene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder