Se pressekonferansen her

FRISK: En rørt og frisk Dr. Kent Brantly møtte til pressekonferanse i ettermiddag. Foto:John Bazemore,Ap

Kent (33) var ebolasyk og ble frisk - Det er en mirakuløs dag

Dr. Kent Brantly og Nancy Writebol har ligget ebolasyke etter opphold i Liberia. Nå er de skrevet ut av sykehuset etter å ha blitt behandlet med eksperimentell medisin.

  • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

De to ebolarammede amerikanerne er friskmeldt, og er skrevet ut av sykehuset i Atlanta. Det kom frem på en pressekonferanse i Atlanta torsdagettermiddag.

Brantly og Nancy Writebol ble brakt til Emory Universitetssykehus i Atlanta etter å ha blitt smittet av det fryktede viruset da de jobbet på en klinikk utenfor Liberias hovedstad Monrovia.

Begge har testet negativt på ebola på de siste blodprøvene, og skal dermed ikke være smittsomme lenger.

– I dag har jeg gleden av å meddele at Brantly utskrives fra sykehuset. Han er frisk og kan returnere til familien sin. Writebol ble utskrevet på tirsdag, og ingen av dem utgjør noen fare for sine omgivelser, sa Dr. Bruce Ribner ved Emory Universitetssykehus under pressekonferansen.

– Vi er veldige glade for at begge to er friske, og vi er takknemlige for muligheten til å bruke vår erfaring og trening til å kunne behandle dem. De har vært tapre og modige, og familien deres har vært utrolig støttende. Det har styrket oss og pasientene.

Så var det klartfor Brantly, som ble mottatt med trampeklapp da han kom inn i pressesenteret.

– I dag er en mirakuløs dag. Jeg er glad for å være frisk, og i live. Da jeg reiste ned som medisinsk misjonær så jeg aldri for meg at dette kom til å skje. Ebola var ikke på radaren min. I marsj begynte vi å høre om de første smittede, og i juni kom de første pasientene. De neste ukene ble de flere og flere, sier Dr. Kent Brantly på pressekonferansen.

Han forteller at de tok alle forholdsregler for ikke å bli smittet, men at han etter å ha kjørt familien sin til flyplassen 20. juli gikk enda dypere inn i arbeidet med å behandle de syke ved klinikken i Monrovia.

Takket for støtten

– Tre dager senere begynte jeg å føle meg dårlig. De neste ni nettene lå jeg i sengen og ba til gud. Da visste jeg ikke om at det var tusenvis eller kanskje millioner av mennesker som ba for meg. Jeg kan ikke takke dere nok, sa han.

FRISK: Nancy Writbol ble friskmeldt og utskrevet på tirsdag. Foto:Handout,Afp

– Gud svarer på bønnene våre. Gjennom bruken av eksperimentell medisin og medisinsk ekspertise, svarte gud på bønnene mine og reddet livet mitt. Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått fra helsearbeiderne. Dere har vært mine venner og familie de siste ukene. Jeg vil aldri glemme dere, sa en gråtkvalt Brantly fra talerstolen.

På vegne av NancyWritebol takket han også for behandlingen og støtten de hadde mottatt.

De to amerikanerne ble fraktet ut av ebolarammede Liberia tidligere denne måneden, og har fått behandling med en eksperimentell ebolamedisin som kun er testet på aper tidligere. Franklin Graham, som er president i selskapet Samaritan's Purse, har tidligere sagt at Dr. Kent Brantly har vist tegn til bedring.

– De er de første som har mottatt denne medisinen. Vi har ingen tidligere erfaring med medisinen og vi vet ikke om den gjorde dem bedre, om den var ubetydelig eller om den forsinket friskmeldingen, sa Dr. Bruce Ribner på pressekonferansen.

Begrenset tilgang på medisinen

Legemiddelet ZMapp er et flytende legemiddel som injiseres med sprøyte, og som er tatt i bruk i kampen mot ebola. Det USA-baserte selskapet Mapp Biopharmaceutical, som står bak ZMapp, skal ha sendt over alt de har av medisinen til Liberia på forespørsel fra president Ellen Johnson Sirleaf.

Det finnes imidlertid svært begrenset beholdning av medisinen ettersom den foreløpig ikke er et godkjent legemiddel.

Ifølge Steinar Madsen, overlege i Statens legemiddelverk, er det snakk om flere, ulike medisiner med forskjellige prinsipper som kan benyttes i kampen mot viruset som har en dødelighet på mellom 40 og 90 prosent.

Antistoffer tar knekken på viruset

– ZMapp består av antistoffer som er laget ved hjelp av genteknologi. Når antistoffene har bundet seg til viruset vil andre forsvarsmekanismer i kroppen bli forsterket. Det vil både hindre at viruset formerer seg og samtidig ta knekken på viruspartiklene, sier Madsen til VG.

Dersom antallet ebolavirus eksploderer i omfang, kan det føre til multiorgansvikt.

– Sannsynligvis er det best å gi denne medisinen så tidlig som mulig før man får en viruseksplosjon i kroppen, sier Madsen.

Han tror ikke det vil være stor forskjell i hvordan medisinen virker fra person til person. Han tror heller ikke det er en stor fare for alvorlige bivirkninger.

– Det kan i så fall være allergiske reaksjoner. Jeg tror nok totalt sett at risikoen er forholdsvis liten. Det største spørsmålet er om det virker eller ikke, sier Madsen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er situasjonen i de rammede landene så kritisk at de ordinære prosessene for å få godkjent legemidler må vike for et desperat behov for behandling, selv om virkningen av medisinene ikke er kjent.

Over 1350 mennesker er hittil døde av den smittsomme sykdommen i Liberia, Sierra Leone, Guinea og Nigeria, ifølge WHO. Nærmere 2500 er blitt smittet.

Les også

Mer om

  1. Ebola

Flere artikler

  1. Amerikansk ebola-pasient skrives ut av sykehus

  2. Ebola-smittet lege landet i USA

  3. Slik har det gått med de ebola-smittede hjelpearbeiderne

  4. Overlevde ebola: «Jeg var varm, svimmel, svak, og alt var uklart»

  5. Ebola-smittet lege på bedringens vei

  6. Donald Trump om ebola-smittet landsmann: - USA har nok problemer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder