PRESSER IS: USAs president Barack Obama diskuterte situasjonen i Syria med forsvarsminister Chuck Hagel mandag kveld. Her under en pressekonferanse om luftangrep i Irak tidligere denne måneden. Foto:Charles Dharapak,Ap

Obama har sendt droner til Syria

USA har startet droneovervåking i Syria for å legge press på islamistene i Den islamske staten (IS).

 • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

USAs president Barack Obama har autorisert rekogniseringsflygninger med droner over Syria, melder CNN. Flygningene, som startet allerede tirsdag morgen norsk tid, har som mål å gi USA bedre oversikt over islamistenes bevegelser, skriver AP.

Autorisasjonen kan ifølge to amerikanske tjenestemenn bane vei for luftangrep mot IS-mål i landet, slik USA tidligere har utført i Irak. I en uttalelse fra Det hvite hus ble det sagt at luftangrep foreløpig ikke er autorisert, men ifølge AP er overvåkingsbilder trolig nødvendig før slike angrep er mulig å gjennomføre. Ifølge CBS utarbeider Pentagon angrep både fra ubemannede droner og fly.

Syriske myndigheter sa mandag at de er villige til å samarbeide med USA i et forsøk på å bekjempe den ekstremistiske gruppen på syrisk jord, men advarte samtidig USA om å gjennomføre angrep uten syrisk godkjenning.

Årsaken til at amerikanerne vurderer nye tiltak mot IS i Syria, er fordi islamistene må presses på begge sider av det som er en «ikke-eksisterende grense» mellom Irak og Syria, ifølge Martin Dempsey, sjef for den amerikanske hæren.

DREPT: Det bestialske drapet på den amerikanske journalisten James Foley, kan gi Obama økt støtte for angrep mot IS i Irak og Syria. Foto:Reuters Tv,

Obama har så langt vært nølende til å bruke militær makt i Syria, noe som virker å ha endret seg etter at IS annonserte det bestialske drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som satt i terrorgruppens fangenskap i landet, skriver AP. Eksperter har tidligere uttalt til VG at drapet kan gi Obama økt støtte for militæroperasjoner i Midtøsten.

Tok kontroll over flybase

President Barack Obama satt seg ned med forsvarsminister Chuck Hagel for å diskutere strategien i Syria mandag kveld lokal tid. Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, sier at presidenten vil informere Kongressen om sin avgjørelse, men at han ikke nødvendigvis vil søke om deres godkjennelse.

IS tok mandag kontroll over den militære flybasen Tabqa i Syria, den siste gjenværende militærbasen i Raqqa-provinsen. Over 500 skal ha blitt drept i angrepene.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) og statlige syriske medier, pågikk det søndag fortsatt kamper i utkanten av flybasen, men IS hadde kontrollen over selve basen. Gruppen melder at 346 islamister og 25 syriske soldater er drept i kampene de siste dagene.

Ytterligere 170 syriske soldater skal ha blitt drept i de voldsomme kampene som ledet fram til erobringen av basen søndag.

Langvarige kamper

Statlig syrisk TV melder at regjeringssoldatene satt i gang en «evakuering» av flyplassen etter harde kamper.

Krigere fra IS har forsøkt å ta kontrollen over Tabqa siden tidlig i august, men trappet opp innsatsen med kraftige angrep fra tirsdag.

Raqqa-provinsen har blitt en høyborg for IS, som kontrollerer provinshovedstaden. Gruppen har også erklært et «kalifat» i området den kontrollerer i Syria og Irak.

Tilbaketrekking

I andre deler av Syria var det også utvikling i helgen. Ifølge SOHR trakk krigere fra IS seg søndag tilbake fra områdene nord for Homs i vest.

Ingen offisiell forklaring er gitt, men krigerne så ut til å bevege seg mot regioner under sterkere kontroll av IS. Krigere fra den rivaliserende Nusrafronten skal ha rykket inn og tatt kontroll i etterkant av tilbaketrekkingen.

Syriske styrker skal søndag ha drept 32 opprørere i et bakhold i Daraa-provinsen i sør.

(NTB/VG)

Les også

 1. USA vurderer å sende flere soldater til Irak

  Mens USA fortsetter med luftangrep mot IS i Nord-Irak, vurderer militæret å sende inn flere soldater.
 2. Syria til USA: Velkommen i kamp mot terror

  Damaskus/Oslo: Utenriksministeren i Syria sier landet gjerne samarbeider med USA og Storbritannia i kampen mot…
 3. Den irakiske nødhjelpspiloten Rafid (29) til VG: - Jeg er redd alle innbyggerne vil bli drept

  FN frykter en massakre på de 12.000 menneskene i den irakiske byen Amerli, som er sperret inne av IS-krigere.
 4. – Dødstallet i Syria har oversteget 180.000

  Mer enn 180.000 mennesker har blitt drept i borgerkrigen i Syria, ifølge en opposisjonsvennlig eksilgruppe.
 5. – Over 500 drept i kamper om syrisk base

  Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over den militære flybasen Tabqa i Syria, den siste gjenværende syriske…

Mer om

 1. Syria
 2. USA

Flere artikler

 1. – Over 500 drept i kamper om syrisk base

 2. FN: IS drepte 670 mennesker i fengselsmassakre

 3. Syria til USA: Velkommen i kamp mot terror

 4. Obama til IS: - Forlat slagmarken mens dere kan!

 5. – Assads hær har gått inn i Raqqa-provinsen

 6. Aktivistgruppe: Fire IS-ledere drept i amerikansk Syria-raid

Fra andre aviser

 1. - Over 500 drept i kamper om syrisk base

  Bergens Tidende
 2. - Over 500 drept i kamper om syrisk base

  Aftenposten
 3. - Over 500 drept i kamper om syrisk base

  Fædrelandsvennen
 4. USA og arabiske land bombet IS-mål i Syria

  Bergens Tidende
 5. - Over 300 IS-opprørere drept eller såret i Syria

  Aftenposten
 6. Storoffensiv mot IS på tre fronter

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder