SELFIE-KANSLER: Angela Merkel er blitt mektig populær blant flyktninger. Da hun besøkte et asylmottak denne uken, tok hun seg tid til å stille opp på selfier til alle som ville ha et minne med «Mutti». Foto: , Afp

Dette er tyskernes dom over Merkel etter flyktning-ja

MÜNCHEN (VG) Oppslutningen om Tysklands «Mutti» er upåvirket av beslutningen om å åpne grensene for titusenvis av flyktninger.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

Tyskernes holdninger har ikke endret seg etter at forbundskansler Angela Merkel, populært kalt «Mutti» (mor), i forrige uke bestemte at grensene skal åpnes midlertidig for å slippe inn titusenvis av flyktninger, etter at Ungarn viste seg uvillig til å håndtere flyktningstrømmen.

Som hver dag denne uken ankom også i går flere tusen flyktninger, de fleste fra Syria og Afghanistan, togstasjonen i München.

Avslappet holdning

– Dette kommer til å gå bra, for vi har nok ressurser til å ta imot disse flyktningene, sier typograf Christa Schwartztrauber, som VG møter på jernbanestasjonen i München.

Hun speiler dermed den generelle holdningen blant tyskerne, som er påvist i nok en meningsmåling utført for TV-kanalen ARD: Den viser at hele 61 prosent ikke føler seg truet av den økte tilstrømningen av flyktninger.

Varm mottakelse: Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy i München

POSITIV: Christa Schwartztrauber har aldri stemt på Angela Merkel, men mener hun gjorde rett i å åpne grensene midlertidig. - Utfordringen blir å integrere de som får bli, sier hun til VG. Foto: Stian Eisenträger , VG

Oppslutningen om Merkels eget parti, kristendemokratiske og konservative CDU, er ikke påvirket av beslutningen om å åpne grensene for flyktningene, og ligger uforandret på 42 prosent.

Hele 81 prosent svarer at hverdagen ikke har endret seg i det hele tatt.

Skepsisen er størst blant innbyggerne i det tidligere Øst-Tyskland og blant velgerne til CDU, hvor henholdsvis 43 og 42 prosent føler seg truet.

En annen meningsmåling, som er utført for TV-kanalen N24, viser imidlertid at hele 64 prosent mener at Merkel har de høye flyktningtallene dårlig eller svært dårlig under kontroll. Bare 35 prosent i denne undersøkelsen gir Merkel gode skussmål for håndteringen av flyktningkrisen.

Les også: Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

Strengere grensekontroll

Paula Dvorak (26) uttrykker sin sterke pessimisme overfor VG i München.

– Dette vil ødelegge Europa. Hvordan kan vi vite at det ikke er terrorister blant de som slipper inn? Jeg kommer ikke til å gå på Oktoberfesten i år, for jeg er redd det vil gå av en bombe, sier 26-åringen.

Tysk sikkerhetstjeneste: Islamister vil radikalisere flyktninger

TAS HÅND OM: Med hvert eneste tog som kom fra Østerrike og Ungarn fredag befant det seg store grupper med mennesker som ønsker beskyttelse i Tyskland. 40.000 er ventet i løpet av helgen. Foto: Stian Eisenträger , VG

N24-undersøkelsen viser at 34 prosent mener regjeringen ikke gjør nok for å hjelpe flyktningene, 36 prosent mener den gjør akkurat passe, mens 27 prosent mener den har gjort for mye.

På spørsmål om man bør gjeninnføre grensekontroller innad i EU, svarer hele 47 prosent i N24-undersøkelsen «ja». Blant de spurte i gamle Øst-Tyskland, svarer hele 61 prosent at de ønsker strengere grensekontroller.

Halvparten mener også at tyskernes enorme vilje til å hjelpe flyktningene kommer til å avta.

Retten til beskyttelse

I en tredje spørreundersøkelse, som er gjennomført av YouGov de siste dagene, svarer imidlertid hele 83 prosent at mennesker som flykter fra krig og forfølgelse har rett til beskyttelse i andre land. I en tilsvarende undersøkelse i USA var det imidlertid kun 66 prosent som svarte det samme.

To tredjedeler mener samtidig at Tyskland ikke har noe spesielt ansvar for å ta imot flyktninger på grunn av landets nazi-fortid.

Venter 40.000 flyktninger i helgen

Borgermester i München Dieter Reiter tordnet mot de andre tyske delstatene for manglende solidaritet i flyktningkrisen fredag.

Ifølge borgermesteren er det ventet 40.000 nyankomne flyktninger til München i løpet av helgen, og de andre delstatene har sagt de at de kun har kapasitet til å ta imot 1500.

– Dette er skandaløst. Forbundskansleren må minne de andre delstatene om sitt solidariske ansvar. Dette kan vi ikke akseptere. Jeg vil komme med en øyeblikkelig appell til de andre delstatene om å gjøre mer. 40.000 flyktninger i München kan vi ikke klare, sier Dieter Reiter.

I går ankom 7000 flyktninger München på 24 timer, og fredag er det forventet at minst 10.000 vil komme.

Så langt i år har det kommet 450.000 mennesker til Tyskland for å søke om beskyttelse. Over 40.000 av dem er kommet hittil i september. Innen året er omme venter tyske myndigheter å få inn hele 800.000 søknader om asyl.

Bakgrunn: Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Tyskland

Flere artikler

 1. Pluss content

  Folkets dom over Merkel

 2. – De har veldig snille politifolk her

 3. Tyskerne flokker seg rundt «mamma» Merkel

 4. Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

 5. Tyskland stopper retur av syrere

Fra andre aviser

 1. «Wir Schaffen das!«

  Fædrelandsvennen
 2. Sverige og Tyskland strammer grepet

  Bergens Tidende
 3. Mottaksapparatet i ferd med å bli sprengt i Tyskland

  Fædrelandsvennen
 4. Merkel presses av asylmotstand

  Bergens Tidende
 5. Tyskland gjeninnfører grensekontroll

  Fædrelandsvennen
 6. Tyskland gjeninnfører grensekontroll

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder