SELFIE-KANSLER: Angela Merkel er blitt mektig populær blant flyktninger. Da hun besøkte et asylmottak denne uken, tok hun seg tid til å stille opp på selfier til alle som ville ha et minne med «Mutti». Foto: , Afp

Dette er tyskernes dom over Merkel etter flyktning-ja

MÜNCHEN (VG) Oppslutningen om Tysklands «Mutti» er upåvirket av beslutningen om å åpne grensene for titusenvis av flyktninger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tyskernes holdninger har ikke endret seg etter at forbundskansler Angela Merkel, populært kalt «Mutti» (mor), i forrige uke bestemte at grensene skal åpnes midlertidig for å slippe inn titusenvis av flyktninger, etter at Ungarn viste seg uvillig til å håndtere flyktningstrømmen.

Som hver dag denne uken ankom også i går flere tusen flyktninger, de fleste fra Syria og Afghanistan, togstasjonen i München.

Avslappet holdning

– Dette kommer til å gå bra, for vi har nok ressurser til å ta imot disse flyktningene, sier typograf Christa Schwartztrauber, som VG møter på jernbanestasjonen i München.

Hun speiler dermed den generelle holdningen blant tyskerne, som er påvist i nok en meningsmåling utført for TV-kanalen ARD: Den viser at hele 61 prosent ikke føler seg truet av den økte tilstrømningen av flyktninger.

Varm mottakelse: Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy i München

POSITIV: Christa Schwartztrauber har aldri stemt på Angela Merkel, men mener hun gjorde rett i å åpne grensene midlertidig. - Utfordringen blir å integrere de som får bli, sier hun til VG. Foto: Stian Eisenträger , VG

Oppslutningen om Merkels eget parti, kristendemokratiske og konservative CDU, er ikke påvirket av beslutningen om å åpne grensene for flyktningene, og ligger uforandret på 42 prosent.

Hele 81 prosent svarer at hverdagen ikke har endret seg i det hele tatt.

Skepsisen er størst blant innbyggerne i det tidligere Øst-Tyskland og blant velgerne til CDU, hvor henholdsvis 43 og 42 prosent føler seg truet.

En annen meningsmåling, som er utført for TV-kanalen N24, viser imidlertid at hele 64 prosent mener at Merkel har de høye flyktningtallene dårlig eller svært dårlig under kontroll. Bare 35 prosent i denne undersøkelsen gir Merkel gode skussmål for håndteringen av flyktningkrisen.

Les også: Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

Strengere grensekontroll

Paula Dvorak (26) uttrykker sin sterke pessimisme overfor VG i München.

– Dette vil ødelegge Europa. Hvordan kan vi vite at det ikke er terrorister blant de som slipper inn? Jeg kommer ikke til å gå på Oktoberfesten i år, for jeg er redd det vil gå av en bombe, sier 26-åringen.

Tysk sikkerhetstjeneste: Islamister vil radikalisere flyktninger

TAS HÅND OM: Med hvert eneste tog som kom fra Østerrike og Ungarn fredag befant det seg store grupper med mennesker som ønsker beskyttelse i Tyskland. 40.000 er ventet i løpet av helgen. Foto: Stian Eisenträger , VG

N24-undersøkelsen viser at 34 prosent mener regjeringen ikke gjør nok for å hjelpe flyktningene, 36 prosent mener den gjør akkurat passe, mens 27 prosent mener den har gjort for mye.

På spørsmål om man bør gjeninnføre grensekontroller innad i EU, svarer hele 47 prosent i N24-undersøkelsen «ja». Blant de spurte i gamle Øst-Tyskland, svarer hele 61 prosent at de ønsker strengere grensekontroller.

Halvparten mener også at tyskernes enorme vilje til å hjelpe flyktningene kommer til å avta.

Retten til beskyttelse

I en tredje spørreundersøkelse, som er gjennomført av YouGov de siste dagene, svarer imidlertid hele 83 prosent at mennesker som flykter fra krig og forfølgelse har rett til beskyttelse i andre land. I en tilsvarende undersøkelse i USA var det imidlertid kun 66 prosent som svarte det samme.

To tredjedeler mener samtidig at Tyskland ikke har noe spesielt ansvar for å ta imot flyktninger på grunn av landets nazi-fortid.

Venter 40.000 flyktninger i helgen

Borgermester i München Dieter Reiter tordnet mot de andre tyske delstatene for manglende solidaritet i flyktningkrisen fredag.

Ifølge borgermesteren er det ventet 40.000 nyankomne flyktninger til München i løpet av helgen, og de andre delstatene har sagt de at de kun har kapasitet til å ta imot 1500.

– Dette er skandaløst. Forbundskansleren må minne de andre delstatene om sitt solidariske ansvar. Dette kan vi ikke akseptere. Jeg vil komme med en øyeblikkelig appell til de andre delstatene om å gjøre mer. 40.000 flyktninger i München kan vi ikke klare, sier Dieter Reiter.

I går ankom 7000 flyktninger München på 24 timer, og fredag er det forventet at minst 10.000 vil komme.

Så langt i år har det kommet 450.000 mennesker til Tyskland for å søke om beskyttelse. Over 40.000 av dem er kommet hittil i september. Innen året er omme venter tyske myndigheter å få inn hele 800.000 søknader om asyl.

Bakgrunn: Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder