I MÅL: Ni år gamle Amne skriver sitt eget navn med stolthet på VGs blokk. Brødrene Mohamad (6) og minstemann Yehe (3) venter sammen med pappa Mohamad på at flukten skal være over for godt på jernbanestasjonen i Gøteborg. Foto: Helge Mikalsen , VG

Her starter syriske Yehe (3), Mohamad (6) og Amne (9) sine nye liv

Flere flykter med toget til Norge

GØTEBORG (VG) Denne syriske familien har nettopp ankommet jernbanestasjonen i Gøteborg etter én måned på flukt gjennom syv land.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fredag klokken 11.30 fikk Sverige fem nye innbyggere. Ut fra toget på spor 14 kom den syriske familien Al Youssef; mor, far og barna Yehe (3), Mohamad (6) og Amne (9). De var pene i tøyet og bar med seg to ryggsekker på deling. Ansiktene var trøtte. Skrittene de tok, er de siste av en lang ferd for å komme bort fra all elendigheten. Den har tatt dem fire uker.

– Først til Tyrkia, så med en «jätteliten» gummibåt til Hellas, etterpå Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike og Tyskland, fortalte familien til VG ved hjelp av onkelen Raft, som flyktet fra hjemlandet til Sverige for ett år siden og allerede har lært seg mye av språket.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Treåringer på flukt

Nå var slektningene endelig gjenforent. De små barna virket oppglødde og muntre, og de brune øynene var trill runde. Amne ville skrive navnet sitt selv på journalistblokken, og onkel Raft sa stolt til VG at niåringen er «veldig flink på skolen i Syria».

Faren Mohamad fortalte via onkelen at de har betalt 5000 euro per person til menneskesmuglerne som organiserte reisen.

Trebarnsmoren, som holdt seg i bakgrunnen, tok barnas hender og satte kursen til den andre siden av jernbarnehallen. Kanskje ventet flere slektninger. Med det gikk familien Al Youssef videre til sitt nye liv.

Samtidig som en tre år gammel gutt ved navn Yehe og hans familie ankom siste destinasjon her i Gøteborg, rystes hele verden av bildet av en annen treåring som ble funnet død i vannkanten ved en turiststrand i Tyrkia for kort tid siden. Bildet av syriske Alan med rød t-skjorte, shorts og små joggesko er blitt enda et symbol på tragedien som kun ser ut til å vokse. I dag ble Alan gravlagt.

ONKELS HÅND: Seks år gamle Mohamad (6) og faren med samme navn (til høyre) blir varmt tatt imot av onkel Raft i Gøteborg. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kommer med tog til Norge

Fra perrongen ved jernbanestasjonen i Gøteborg går det fire tog om dagen til Oslo. I de siste ukene har stadig flere mennesker på flukt fra krigsherjede land som Syria, Libya og Tunisia satt seg ned i NSBs røde fløyelsseter med kursen mot et tryggere liv enda lenger nord.

Se også: Disse bildene av barn i nød rystet verden

Litt over halvveis inn i togturen, er de fleste av dem blitt stoppet i Østfold-politiets territorialkontroll i Halden. Grupper på ti til 15 flyktninger, ofte hele familier fra barnebarn til bestefar, har måttet legge frem det de har av papirer og føye sitt fingeravtrykk inn i Europas bok over vanskeligstilte skjebner.

Alle vektere, politifolk og togkonduktører VG treffer på strekningen Oslo-Gøteborg, bekrefter at situasjonen er spesiell. Tallene viser det samme:

Bare i august søkte 2313 mennesker asyl i Norge, viser nye tall fra Utlendingsdirektoratet. Dette er mer enn en dobling fra samme tid i fjor. Flyktningekatastrofen vi er vitne til, er den verste siden andre verdenskrig.

– I dag ble det registrert ti asylsøkere. Fire kom med morgentoget fra Gøteborg, seks kom med buss over Svinesund. Alle er registrert og fraktet til Politiets utlendingsenhet i Oslo, sier Tom Erik Guttulsrød, sjef for felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

På 13-toget til Oslo denne dagen er det tilfeldigvis ingen flyktninger. Mange har Gøteborg som endestasjon. Sverige er nemlig det landet i Europa etter Ungarn som tar imot flest flyktninger. Her kan du lese om dem som fikk drømmen om Sverige oppfylt (VG + krever innlogging).

Bistandsorganisasjon: «Bedre i Sverige enn i Norge»

Den siste uken har menneskesmuglere forlatt 206 enslige, mindreårige flyktninger på gatene rundt om i Gøteborg, ifølge Sveriges Television. En gutt som trolig var en av dem, ble funnet død natt til onsdag.

Syriske flyktninger: Historien fra innsiden du neppe har hørt

George Joseph er leder i migrasjonsavdelingen i den katolske bistandsorganisasjonen Caritas i Sverige. Han oppfordrer asylsøkerne han møter til å tenke seg godt om før de forlater Sverige. Han mener det ikke finnes andre gullbilletter.


– Det finnes ryktespredning blant mange flyktninger om at Norge har kortere ventetid og at de gir opphold lettere. Derfor forsøker de å dra dit. Men det er feil informasjon. Vi forteller dem at det er bedre her i Sverige, sier Jopseh til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder