FÅR REISE: 400 flyktninger får lov til å reise videre fra Rødbyhavn i Danmark etter at de ble holdt og fikk overnatte på en skole i natt. Foto: Frode Hansen , VG

Dansk politi lar flyktninger reise videre

400 flyktninger som natt til torsdag ble holdt på en skole i Rødbyhavn i Danmark, får ifølge dansk TV 2 lov til å reise videre gjennom landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sent onsdag kveld fikk også rundt 240 flyktninger og migranter som hadde oppholdt seg på et tog i Rødbyhavn, lov til å forlate toget. Mange av dem har sagt at de ønsker å reise til Sverige.

Toget har blitt holdt tilbake siden tirsdag kveld, og mange av menneskene om bord nektet å gå av fordi de ikke ville bli registrert som flyktning i Danmark.
Les også: Hilde og Victoria samlet inn nødhjelp til flyktningene i Keleti

Kaos

Onsdag kveld hersket det fullstendig kaos da menneskene strømmet ut av toget. Mange virret tydelig slitne og forvirrede rundt i gatene i den danske havnebyen, der en rekke frivillige forsøkte å skape orden i rekkene og lose flyktningene inn i privatbiler.

– Jeg vil til Norge, der kona mi er, sa den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria til NTB.

Les også: Privatpersoner strømmer til for å kjøre flyktninger til Sverige

Reisen til Europa har vart i 20 dager.

– Reisen har vært forferdelig, nå vil vi komme fram, sier Rashed som hadde vært et døgn på toget da plutselig alle besluttet å gå av.

Kan ikke holdes tilbake

Natt til torsdag ble tre personer pågrepet og mistenkt for menneskesmugling på Øresundsbroen, ifølge Svensk politi.

Dansk politi kan ikke forhindre at flyktninger og migranter som ikke vil registreres i Danmark drar til Sverige, opplyste den danske rikspolitisjefen Jens Henrik Højbjerg.

– Vi har i utlendingsloven hjemmel til å holde tilbake folk i tre døgn. Når den tiden utløper kan vi ikke forhindre dem i å reise til et annet land, sa Højbjerg.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen kom det rundt 3.000 flyktninger til Danmark fra søndag til onsdag.

Les også: Dobbelt så mange nordmenn vil ta imot flere flyktninger nå som i juni

Trafikk gjenopptas mellom Tyskland og Danmark

All ferjetrafikk mellom Danmark og Tyskland er normalisert, og togtrafikken til Tyskland er delvis gjenopptatt.

Det opplyser togselskapet DSB og ferjeselskapet Scandlines til nyhetsbyrået Ritzau.

All togtrafikk mellom Danmark og Tyskland ble onsdag midlertidig stanset av dansk politi fordi togene brukes av migranter og flyktninger som forsøker å ta seg inn i Danmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder