SLITER: Malaysia Airlines sliter med ryktet sitt etter to flytragedier på kort tid. Fredag ble det kjent at det er planlagt fullt statlig eierskap, en rekke oppsigelser og jakt på ny daglig leder. Bildet er tatt på Kuala Lumpur International Airport (KLIA) i Sepang, Malaysia, i mai.

SLITER: Malaysia Airlines sliter med ryktet sitt etter to flytragedier på kort tid. Fredag ble det kjent at det er planlagt fullt statlig eierskap, en rekke oppsigelser og jakt på ny daglig leder. Bildet er tatt på Kuala Lumpur International Airport (KLIA) i Sepang, Malaysia, i mai. Foto:Vincent Thian,Ap

Malaysia Airlines sparker 6.000 ansatte

Etter at 537 passasjerer og ansatte trolig er omkommet i to flytragedier blir rundt 30 prosent av de ansatte sagt opp som et ledd i en overhaling av selskapet.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens det fremdeles pågår søk i India-havet etter MH370 som forsvant natt til 8. mars, besluttet eierne av selskapet at de må kutte 6.000 stillinger for å kunne drive videre.

Det statlige investeringsselskapet i Malaysia, Khazanah Nasional som eier 69 prosent av selskapet forteller at det skal etableres et nytt selskap som skal overta den eksisterende virksomheten, inkludert den reduserte staben. Det melder nyhetsbyrået AP.

Nyheten kommer bare måneder etter at et annet fly, MH370, ble skutt ned over Øst-Ukraina i juni.

Synkende salg

Det har i lengre tid vært kjent at Malaysian Airlines sliter, og de har tidligere endret flightnummeret på begge rutene. Siden MH370 forsvant har bestillinger fra Kina sunket med 30-prosent.

De har tidligere opplyst at de ønsker å bytte navn, samt innføre forbud mot å fly over konfliktsoner.

Diverse nye investeringer og selve overhalingen av selskapet er anslått til å koste rundt 1,9 milliarder dollar.

Les også: De fatale konsekvensene (VG+)

Det statlige investeringsselskapet sier de vil ta 100 prosent eierskap, noe som medfører at selskapet vil bli tatt under vingen av regjeringen.

Ifølge Khazanahvil flyselskapet bli tatt av Kuala Lumpur-børsen i slutten av 2014. Det melder NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal også selskapet finne en ny daglig leder.

Khazanah Nasional understreker at målet er å få selskapet til å bli lønnsomt igjen innen tre år etter at det er tatt av børs, og at det skal kunne gå på børs igjen innen tre til fem år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder