BISTÅR JOSHUA FRENCH: Forsvarsadvokat Marie André Mwila Kayembe møtte VG i Kinshasa mandag. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

French-forsvarer i Kongo etterlyser betaling

KINSHASA (VG) Jobben med å forsvare Joshua French er blitt mer omfattende enn planlagt, sier nordmannens kongolesiske advokat, som nå vil ha mer penger.

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er blitt visse komplikasjoner med betalingen i og med at jobben er blitt mye mer omfattende enn ventet, sier advokat Marie André Mwila Kayembe til VG.

Han er den kongolesiske forsvareren til Joshua French, som står tiltalt i en militærdomstol i Kinshasa for å ha drept sin cellekamerat Tjostolv Moland.

Advokaten hevder det ikke foreligger noen skriftlig avtale om honorar og arbeidstid, kun en muntlig avtale. Da VG møtte ham på advokatkontoret i Kinshasa i 16-tiden mandag ettermiddag, hevdet Mwila at han kun har fått betalt for én dags arbeid, men at sakens kompleksitet har ført til at han har måttet møte langt flere dager i retten.

- Vi avtalte at jeg bare skulle være én dag i retten, men nå har jo saken gått over flere uker, sier Mwila.

Les også: Aktor la ned påstand om livstid for French

Ville be om utsettelse

I tillegg sier han at han har måttet nedlegge mye tid i forberedelser og annet arbeid i forbindelse saken.

TILTALT FOR DRAP: Joshua French avbildet i forbindelse med rettsforhandlingene. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

- Jeg ønsket å bruke tre-fire dager på å forberede meg til prosedyren, men jeg har kun hatt anledning til å bruke dagen i dag fordi jeg ikke har fått mer betalt. Egentlig ville jeg be retten om ytterligere en utsettelse i morgen, men min norske kollega sa til meg at det ville ha utsatt Joshua French for mer stress, og det ønsker jeg jo ikke, sier den kongolesiske forsvarsadvokaten.

- Det gjør meg vondt å måtte be om å få penger i en slik situasjon, sier Mwila til VG.

Advokaten hevder at han ga beskjed om problemstillingen før helgen, og at han mandag på ny var i kontakt med advokat Graasvold.

- Jeg stoler på ham som en kollega og at han vil handle raskt. Jeg skal prosedere i retten i morgen, og så skal jeg få pengene etterpå. Nå er det om å gjøre å gi French et best mulig forsvar i retten, sier Mwila til VG.

- Hvor mye skylder de deg?

- Det vil jeg ikke si, sier Mwila og viser til sin profesjonelle konfidensialitet.

- Hva vil skje om du ikke får pengene i tide?

- Jeg stoler på dem og at jeg vil få pengene innen den tid, sier Mwila til VG.

Joshua French sin norske advokat Hans Marius Graasvold fikk i 18.30-tiden mandag kveld lest opp utsagnene til Mwila. Graasvold sier at dette er intern kommunikasjon mellom han og advokat Mwila som han ikke vil kommentere.

- Han (Mwila, red.anm.) har i løpet av dagen fått den betalingen han skal ha, sier advokat Graasvold til VG.

- Har dere en skriftlig avtale som regulerer honorar og arbeidstid?

- Det er ikke naturlig for meg å kommentere dette i mediene. Vi har våre formelle avtaler på plass, sier Graasvold til VG.

I 19.30-tiden mandag kveld bekrefter advokat Mwila at han har fått overført noe av pengene han mener å ha krav på - men ikke alt.

Mwila sier fremdeles at han ikke har mottatt alle pengene han mener å ha krav på, men at han stoler på sine norske oppdragsgivere, og at han derfor vil levere inn det skriftlige tilsvaret innen 48 timer etter han har holdt sin prosedyre i dag.

- Man har 48 timer på seg fra man har holdt prosedyren til man må levere inn det skriftlige tilsvaret, forklarer advokaten.

SAMARBEIDER: Marie André Mwila Kayembe og French' norske advokat Hans Marius Graasvold avbildet på dag fem av rettssaken. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl


Den kongolesiske advokaten sier at den angivelig manglende betalingen gjør at han ikke har hatt råd til å hente ut dokumenter fra domstolen i forbindelse med saken i Kisangani.

- Utenom denne rettssaken har jeg fått i oppgave å skrive søknad om benådning fra presidenten. Derfor hadde jeg trengt saksdokumentene fra rettssaken i Kisangani, sier Mwila.

Graasvold mener imidlertid det ikke er behov for at Mwila skal hente ut dokumenter fra Kisangani-saken.

- Han har et helt avgrenset oppdrag for French, og det er å hjelpe French under denne rettssaken. Når det er sagt så må jeg si at han ikke har noe ugjort, sier Graasvold til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder