KAN GÅ: Sveriges statsminister Stefan Löfven sier han ikke kommer til å bli sittende dersom han må styre etter et borgerlig budsjett. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Löfven vil ikke styre med borgerlig budsjett

Fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier han kan komme til å trekke seg fra sin post dersom regjeringens budsjett blir nedstemt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Knappe tre måneder etter sjokkvalget, kan det gå mot nyvalg i Sverige. Onsdag skal Riksdagen stemme over de ulike blokkenes og partienes budsjettforslag for 2015.

Tirsdag skal Sverigedemokraterna (SD) gi beskjed om de vil stemme for den borgerlige Alliansens budsjettforslag. Det kan i så fall sende landet ut i regjeringskrise.

– Om det budsjettet skulle vinne er det uaktuelt å bli sittende. Det skjer ikke, sier Löfven til Dagens Nyheter.

Om budsjettet ikke går igjennom, vil det ifølge Aftonbladet være første gang i moderne tid at et helt budsjett stemmes ned i Riksdagen.

Dersom Alliansen skulle få flertall for sitt budsjett kan regjeringen velge å skrive ut nyvalg. Det kan tidligst gjøres 29. desember. Löfven kan også velge å oppløse regjeringen.
Tirsdag ettermiddag avslører Sverigedemokraterna om de vil støtte regjeringens budsjettforslag eller gå for budsjettet fra Alliansen - to budsjetter som står i motsetning til hverandre.

Mest trolig vil statsministeren forsøke å presse partiene i den borgerlige blokken til forhandlingsbordet.

– De var veldig tydelige i valgkampen på at de ikke ville samarbeide med SD. Av den grunn er vi nødt til å finne løsninger over blokkgrensene, sier Löfven.

I mandagens meningsmåling fra Statistiska centralbyrån (SCB) får regjeringspartiene Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet en oppslutning på til sammen 39,4 prosent, en framgang på 1,5 prosent siden valget i september.

Dermed skiller det bare 0,2 prosentpoeng ned til Alliansen, som får en samlet oppslutning på 39,2 prosent. Det er en tilbakegang på 0,2 prosent sammenlignet med valgresultatet. Sverigedemokraterna (SD) går tilbake 0,5 prosent siden valget, og får en oppslutning på 12,4 prosent i mandagens meningsmåling.

Det vil si at det er dødt løp mellom regjeringspartiene og opposisjonsblokken Alliansen to dager før det skal stemmes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder