Norsk forsker: - Uredelig å presentere som nyhet

Håper denne babyen betyr gjennombrudd i HIV-kampen

Amerikanske medier skriver at forskere trolig har lykkes i å kurere en baby for HIV. Norsk forsker mener dette ikke stemmer.

  • Ida Anna Haugen

Artikkelen er over seks år gammel

- Dette kan føre til avgjørende endringer. Det vil ha mye å si for barns velferd og dette er et stort bevis på at det er mulig å kurere bare man behandler dem tidlig nok, sier Dr. Anthony S. Fauci, fra det nasjonale amerikanske helseinstituttet (NIH), ifølge New York Times.

På en AIDS-konferanse som pågår i Boston nå ble det onsdag presentert en historie om en ni måneder gammel baby som ved hjelp av tidlig medisinering ser ut til å ha blitt virus-fri.

Flere amerikanske medier skriver at dette er andre gang man har lykkes med å kurere HIV-virus hos barn. Det tas forbehold om at man ikke kan vite om barnet er kurert før det eventuelt tas av medisinene det går på i dag.

Satt på sterke medisiner

Babyen det er snakk om ble født i Los Angeles og er nå ni måneder gammel. Ifølge Deborah Persaud som behandler barnet, hadde moren til babyen allerede utviklet AIDS. Selv om hun hadde fått medisiner for å beskytte barnet skal hun ikke ha tatt disse.

Legene på sykehuset i California tok i mot barnet og fire timer etter fødselen ble det tatt blodprøve og barnet ble satt på tre medisiner. Medisinene brukes til bekjempelse av viruset, men ble gitt i langt større doser og mye tidligere enn det som er vanlig for spedbarn.

- Selvfølgelig var jeg bekymret. Men morens sykdom var ikke under kontroll. Jeg måtte vurdere faren for smitte opp mot styrken i medisinene, sier Dr. Audra Develkis, som var legen som tok i mot barnet.

Først i Mississippi

Første gangen en slik behandling ble gjort kjent for offentligheten var i mars i fjor. En baby født i Mississippi ble behandlet tidlig med medisiner som skal bekjempe viruset. Etter en periode ble barnet tatt av medisinene, men viruset skal ikke ha kommet tilbake. Dette barnet er nå tre år gammelt og fremdeles virus-fri.

Forskerne vil ikke si at den ni måneder gamle babyen er kurert fordi hun fremdeles må gå på medisiner. Det skal heller ikke være aktuelt å ta barnet av medisinene. Legene som behandler barnet sier de vil vurdere det for en kort periode for å se hva som skjer, dersom barnet er virusfritt når det er to år gammelt.

Både Mississippi-babyen og den ni måneder gamle babyen følges nøye opp av Johns Hopkins Children's Center i Baltimore.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAN KURERES: Dr. Deborah Persaud ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore i USA mener at dette kan være et steg på veien mot å kurere hiv his barn. Foto: AP

Norsk forsker skeptisk

Selv om nyheten har gått USA rundt som et nytt eksempel på hvordan barn kan behandles for HIV, er ikke alle imponert over det nye tilfellet.

Professor og spesialist i mødre- og barnehelse ved Universitetet i Bergen, Thorkild Tylleskär, er selv tilstede på konferansen i Boston. Han er skeptisk til at funnene hos den ni måneder gamle babyen ble presentert.

- Dette er årets største ikke-nyhet slik jeg og flere andre ser det. Tilfellene kan ikke sammenlignes. Mississippi-babyen fikk behandling og ble så tatt av medisinene. Der har man ikke sett at viruset er kommet tilbake. Men her snakker man om en baby som fremdeles går på medisiner, sier Tyllekär til VG.

Han sier det også finnes eksempler på babyer som har vært gjennom samme behandling som den som ble presentert i går.

- Det var blant annet et eksempel fra Sør-Afrika der barnet etter en lang periode sluttet å ta medisinene. Etter bare en uke så man at viruset hadde vokst frem igjen og barnet ble satt på medikamenter. Så det som ble presentert i går mener jeg er uredelig. Det viser absolutt ingenting nytt, sier han.

Nytt prosjekt

Det vil nå bli gjort ytterligere forskning på tidlig medisinering av HIV-smittede barn. 60 babyer som er smittet skal gjennom en klinisk studie gis medisiner innen 48 timer etter fødsel.

For å vurdere om studien gir positive resultater vil barnene måtte følges opp i flere år. Men skulle det fungere kan man snakke om et gjennombrudd i behandlingen av HIV-viruset.

Fortsatt et stort problem

Rundt 300.000 barn ble født med hiv i 2011. Flesteparten av disse ble født i fattige land hvor bare rundt 60 prosent av hiv-smittede gravide kvinner får behandling for å unngå at viruset overføres til fosteret.

Til tross for at antallet som får påvist hiv-smitte minsker på verdensbasis, er det fortsatt mange som rammes. Det finnes også områder der antallet smittede øker, som Russland, der tall fra FN-organisasjonen UNAIDS viser at én av hundre russere er hiv-smittet.

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Ny studie: Fjernet hiv-virus fra mus med CRISPR

  2. Fremtidens medisin: Teknologien som kan revolusjonere kreftbehandlingen

  3. Forskere tror de har funnet hiv-kur

  4. Her utvikler norske kreftleger fremtidens medisin

  5. Stort forskningsprosjekt har studert 75.000 samleier: Behandlet hiv smitter ikke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder