Avlyttingspåstander kan påvirke forholdet mellom de to landene

Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon, opplyser den tyske kanslerens kontor. Det hvite hus avviser påstanden.

 • Øyvind Gustavsen
 • Ingjerd Sørlie Yri
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over seks år gammel

Det er det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel som har publisert materialet som indikerer at Merkels mobil kan ha blitt avlyttet. Avlyttingen skal ha pågått i flere år.

De skal ha fått informasjonen av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, som befinner seg i Russland.

Alvorlig tillitsbrudd

Ifølge Merkels talsperson Steffen Seibert, har tyske myndigheter «mottatt informasjon om at kanslerens mobiltelefon kan ha blitt avlyttet av USAs etterretning», melder nyhetsbyrået AP.

Merkel har selv ringt USAs president Barack Obama for å ta opp omfanget av USAs overvåkning og avlytting i Tyskland, inkludert indikasjonene på at hennes egen mobil skal ha blitt avlyttet.

Kansleren skal ha fortalt Obama at slik avlytting, hvis den har funnet sted, er å regne som et «alvorlig tillitsbrudd» og er «helt uakseptabel».

NÆRE ALLIERTE: Barack Obama har i mange år hatt et nært forhold til Angela Merkel, her fra et møte i Berlin i juni. Foto: MICHAEL SOHN, AP

Obama avviser

Påstandene avvises fra Det hvite hus. Pressetalsmann Jay Carney sa i en pressebriefing onsdag at president Obama forsikret kanseleren om at USA «ikke overvåker og ikke kommer til å overvåke» henne.

Også en talskvinne for det nasjonale sikkerhetsrådet i USA opplyser at presidenten i sin samtale med Merkel forsikret kansleren at USA ikke overvåker hennes kommunikasjon.

Verbformen som ble brukt i uttalelsene er imidlertid nåtid og fremtid, og dermed spekuleres det i om Obama fortsatt ikke har avvist at USA tidligere har avlyttet kansleren.

Mye internasjonal kritikk

Hvis opplysningene om avlytting av Merkel blir bekreftet, har affæren rundt amerikansk overvåking av kommunikasjoner i andre land tatt en dramatisk vending.

USA har de siste månedene blitt kraftig kritisert for ulovlig overvåkning i en rekke land.

Etterretningstjenesten NSA er blitt anklaget for å være en hovedaktør i denne overvåkingen.

Ironisk nok ble Merkel i valgkampen foran forbundsdagsvalget i Tyskland i september kritisert for ikke å ha tatt anklagene om USAs overvåkingsvirksomhet alvorlig nok. Den sosialdemokratiske politikeren Thomas Oppermann krever at alle fakta nå kommer på bordet, melder NTB.

Statsminister Merkel deltar torsdag og fredag på et EU-toppmøte i Brussel, der beskyttelse av data og telekommunikasjoner er et hovedtema.

Ikke overrasket

Stipendiat Hilmar Mjelde, ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, er ikke overrasket over påstanden fra Tyskland.

- Det har vært flere spørsmål knyttet til overvåkning fra USAs side. Jeg tror dette går over fort. Min og manges forventning er at disse tingene skjer i ganske stor målestokk. Man overvåker hverandre på forskjellige måter. Når det kommer opp i offentligheten, så må man kanskje vise at man reagerer på det, sier Mjelde, og legger til:

- Alle vet at USA har en omfattende overvåkning. Jeg nekter å tro at tyskerne eller andre er overrasket over omfanget. USA gjør det de kan for å ivareta sine interesser, sier han til VG.

Mulig kjempeproblem

Seniorforsker Halvard Leira ved Norsk Utenrikspolitisk
Institutt (Nupi) sier til VG at saken trolig vil påvirke tillitsforholdet mellom USA og Tyskland.

- Det er helt åpenbart at dette kan og sannsynligvis vil påvirke tilliten mellom de to lederne og statene. At et land overvåker et annet lands leder, vil svekke tilliten mellom de to landene, sier Leira.

At Obama så raskt ga klar beskjed om at påstandene ikke stemmer, var selvsagt, mener Leira.

- Hva skulle han ha sagt? Dette ville han ha måttet si uansett. Obama kan ikke åpent innrømme at hans etterretning har overvåket Merkel. Samtidig må også Merkel i tydelige ordelag si fra at det ikke er akseptabelt, hvis det stemmer, sier Leira.
Han sier det er flere grunner til at en eventuell overvåkning er problematisk.

- Det vil være et kjempeproblem for Tyskland, dersom USA hele tiden vet hva tyskerne planlegger og diskuterer internt. Hvis Tyskland og USA for eksempel skal i forhandlinger, så vil Merkel ha et problem om USA vet hva hun diskuterer med sine ministre om, sier Leira, og legger til:

- Samtidig er det muligens også et problem for USA hvis dette blir bekreftet og kjent. Det vil kunne øke kostnadene for USA i forhandlingssituasjoner, fordi motpartene vil ha problemer med å stole på dem, sier seniorforskeren.

Mer om

 1. USA
 2. Tyskland

Flere artikler

 1. USAs ambassadør kalt inn på teppet til Merkel

 2. Pluss content

  - Avlyttet Merkels mobil

 3. Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

 4. Stoltenberg krever svar fra USA om overvåkning

 5. Merkel: Uakseptabelt å spionere på venner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder