I GOD TRO: USAs president Barack Obama sier han nå tror på en løsning i konflikten melom USA og Iran. Fredag kveld innkalte han på kort varsel til pressekonferanse for å fortelle om den nye utviklingen. FOTO: APTN

Obama: Jeg har snakket med Irans president

For første gang siden 1979 har en amerikansk president snakket med en iransk president.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Barack Obama snakket fredag kveld norsk tid med Irans president Hassan Rohani. Det bekreftet Obama på en pressekonferanse fredag kveld.

Det er første gang siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979 at en amerikansk president har snakket direkte med en iransk president.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA snakket de to presidentene på telefon mens Rohani var i bilen på vei til flyplassen i New York.

KLAR VINNER: Hassan Rohani vant valget i juni med over 50 prosent av stemmene. FOTO: AP

Hassan Rohani ble valgt som ny president i Iran i juni, og har blitt regnet som en mer reformvennlig president enn sine forgjengere. Han har også uttalt at han ønsker å bedre Irans forhold til resten av verden.

Barack Obama sa på pressekonferansen at han nå tror at USA og Iran kan bli enige om Irans atomprogram, som i mange år har skapt spenninger mellom Iran og Vesten.

- Det kommer ikke til å bli enkelt, men jeg tror vi kan nå en omfattende løsning, sa Obama.

Videre sa Obama at han trodde veien til en meningfylt enighet ville bli vanskelig, men at han var optimistisk.

- Nå er det vårt ansvar å jobbe for å få til en avtale, både for å bedre forholdet mellom USA og Iran og for å få økt stabilitet i Midt-Østen, sa Obama.

Rohani uttalte så sent som tidligere fredag at han åpner for atomsamtaler med sine argeste motstandere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder