PARTILEDER: Lederen av Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, under et arrangement i Stockholm i mai. Foto:Anders Wiklund/tt,NTB scanpix

Omstridt måling: Nå er SD størst i Sverige

Anti-innvandringspartiet Sverigedemokraterna er for første gang blitt Sveriges største parti, ifølge en ny meningsmåling.

Publisert:

Den oppsiktsvekkende målingen gir det innvandringskritiske partiet en oppslutning på 25,2 prosent, foran Socialdemokraterna med 23,4 prosent og Moderaterna med 21,0 prosent.

– Det er ikke direkte overraskende, men samtidig er det lenge til et valg, og mye er antageligvis uttrykk for misnøye som ikke vil gjenspeiles i et riksdagsvalg, sier statsviter Karl Loxbo til Aftonbladet.

Målingen, som er gjort av Yougov på oppdrag av Metro, skiller seg imidlertid fra ordinære meningsmålinger:

Den er gjort via et selvrekruttert nettpanel på 1.527 personer, en metode mange kritiserer.

Ikke størst hos andre

TNS Sifo, Sveriges største markedsanalysebyrå, mener man må være varsom ved bruk av slike paneler.

– Det skal ikke være basert på at du selv kan melde deg på, eller at du kan melde på en venn. Det er også en diskusjon rundt hvordan man kan veie og vekte for å få et bra resultat. Men man vet ikke hvordan dette fungerer, sier leder Yvonne Pernodd til Expressen.

Les også:Derfor vokser Sverigedemokraterna

Den svenske, liberale tankesmien Timbro mener Yougovs undersøkelse er vanskelig å analysere. Statsviter Andreas Johansson Heinö påpeker at SD ofte kommer godt ut på Yougovs målinger.

– Det sier i seg selv ingenting om hvorvidt den er korrekt eller feil, men det er annerledes med Yougovs målinger, sier Anderas Johansson Heinö til Aftonbladet.

I Svensk väljaropinion, som samler de fem største målingsinstituttene i Sverige, fikk partiet 16,4 prosent i juni, men 22,1 prosent hos YouGov, skriver NTB.

– Ikke overrasket

Sverigedemokraterna har opplevd en eventyrlig vekst i oppslutningen de siste årene. I fjor gjorde de et brakvalg da de fikk 12,9 prosent av stemmene og ble Sveriges tredje største parti i Riksdagen.

Statsviteren Sören Holmberg er ikke overrasket over resultatet i meningsmålingen. Han sier til Metro at flyktning- og innvandringsspørsmål er blitt en stadig viktigere sak for mange velgere.

Les også:Derfor stemte vi på Sverigedemokraterna

Overfor Expressen sier statsviter ved universitetet i Uppsala, Li Bennich-Björkman, seg enig:

– Jeg er overhodet ikke overrasket. En norsk undersøkelse som ble gjort for bare noen uker siden viste omtrent samme resultat.

– Jeg tror SD for mange mennesker i landet er et siste håp om at noe skal forandres, og det gjelder ikke bare innvandringen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder