BEHANDLES: Døde lå igjen på stranden og ved bassenget. Overlevende fikk førstehjelp på stedet før de ble kjørt til et sykehus i Sousse. Der ble Matthew James operert. Foto:Hassene Dridi,Ap

Terrorangrepet i Tunisia: - Matthew beskyttet meg mot kulene

Kastet seg over forloveden og tok i mot kulene i sin egen kropp

30 år gamle Matthew Jones fra Wales kastet seg over forloveden Saera Wilson (26) og beskyttet tobarnsmoren mot kulene fra terroristen. Nå er han operert og i live på sykehuset i Sousse. Neste sommer gifter paret seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ofrene til den unge, tunisiske terroristen fra stranden i Kairouan like ved Sousse i Tunisia, forteller nå om et fryktelig drama som plutselig rammet midt i ferieroen på den lange, hvite stranden der barn lekte i vannet og foreldre slappet av på rekkene av solsenger.

Fredag kveld melder tunisiske myndigheter at 37 mennesker er drept etter at en lokal student ved 13.30-tiden begynte å skyte målrettet mot turistene. Akkurat der terroristen valgte å slå til, var det mange britiske turister. 144 norske turister er i Tunisia med norske charterselskaper nå. Ingen nordmenn er meldt skadet i terrorangrepet, men utenriksdepartementet ønsker kontakt med alle nordmenn i landet.

Norsk ekspert:Dette bør du gjøre hvis terrorister angriper

Tok skuddene

Matthew og Saera lå på solsenger og hørte skudd. Kort etter så de en mann i badeshorts komme skytende mot dem. Paret fra Cardiff i Wales lå på stranden ved Bellevue Hotell da angrepet startet, skriver MailOnline.

Saera Wilson sier til avisen av forloveden brukte sin egen kropp som skjold ved å kaste seg foran henne da terroristen rettet våpenet mot dem. Han tok flere skudd med egen kropp, hun tror opptil fire.

– Matthew var dekket av blod, men sa til meg at jeg måtte løpe vekk. Så sa han: Jeg elsker deg og «si til barna at pappa elsker dem.» Jeg skylder ham mitt liv, sier Saera til avisen.

LES OGSÅ: Han kom fra stranden, kledd som en som skulle svømme.

Løp fra Matthew

Hun måtte la den blødende forloveden ligge igjen under en solseng, for selv å komme seg i sikkerhet.

– Jeg løp mot hotellet, forbi kropper på stranden. Det var kaos, jeg så en død kropp i svømmebassenget, det var fullt av blod. Det er umulig å beskrive hvor forferdelig det var. Det var kaos, skrik og skudd. Jeg er bare så glad for at Matthew er i live. Så mange andre er døde.

Barna Tegan (6) og Kaden (14 måneder) er hjemme hos besteforeldrene og det engelske paret skulle ha en to ukers aleneferie i Tunisia.

Saera forteller til MailOnline at hun kom seg inn på hotellrommet hvor hun gjemte seg i et skap.

– Det var mørkt og jeg hørte folk gå rundt. Det var forferdelig skremmende.

DREPT: Ved solsengene lå turistene døde. Saera løp i sikkerhet på hotellet. Forloveden lå hardt skadd under en solseng, ute av stand til å komme seg vekk. Foto:@chervonec,@chevronec

26-åringen hørte at det ble stille i hotellet og våget etter hvert å gå ut av skapet. Så startet den desperate jakten på Matthew. Ingen visste noe, det var kaos og dårlig organisering. Tobarnsmoren løp rundt og lette etter forloveden.

– Jeg løftet på lakener som dekket de døde for å se etter ham og jeg løp rundt og spurte etter ham. Etter to timer møtte jeg noen som ga meg en telefon og sa at en mann insisterte på å snakke med meg. Det var Matthew. Han var i live og hadde vært gjennom en operasjon. Han har en alvorlig skuddskade i bekkenet og har også hatt et hjerteinfarkt. Men han er i live. Nå håper jeg bare vi kan komme oss herfra så fort som mulig, sier tobarnsmoren.

LES OGSÅ: Den drepte ble funnet halshugd. Han var den franske terroristens sjef

Dødstallene stiger

Hun er veldig klar over at hun og Matthew er heldige. I ettermiddag har dødstallene steget. Lenge meldte tunisiske myndigheter om 28 drepte. I kveld er tallet 37 døde og minst fem av dem er briter. Fortsatt er 36 turister såret.

Den unge terroristen kom gående langs stranden ved 13.30-tiden. Han satte fra seg en parasoll som hadde skjult automatvåpenet. Så startet han en målrettet skyting av turister mot veien opp mot hotellet. Han drepte også turister ved hotellbassenget og inne i hotellet.

Franske Le Monde skriver at terroristen tok seg god tid inne i hotellet:

– Han har først gått opp til stranden og skutt folk som lå og solte seg. Så har han gått en runde inne i hotellet, forbi svømmebassenget, forbi en form for bar, og inn i lobbyen. Han har gått opp i første etasje, trolig ordi han trodde hotellets gjester hadde gjemt seg der. Så gikk han ut, gjennom gymsalen, som han gikk ut av igjen svært rolig. Alt dette kunne han gjøre, uten å engste seg, og uten at politiet stoppet han.

Løp til alle kanter

Flere vitner har beskrevet hvordan folk løp til alle kanter da alvoret gikk opp for dem.

Olivia Leathley fra Manchester forteller til MailOnline at hun og kjæresten ladet telefonen for å få strøm nok til å høre på en lydbok. Derfor var de ikke på stranden.

De hørte skudd og gikk ned for å finne ut hva som skjedd.

– Vi hørte skudd fra innsiden av hotellet og noen ropte løp! Folk løp i alle retninger. Det hørtes ut som om det ble skutt med maskingevær rett bak oss. Jeg ringte faren min Glenn og ropte «I love you, I love you». Faren min ropte «I love you» tilbake og ropte «Gud, bevare dem»! Vi fant til slutt en kontorbygning der vi gjemte oss. Der kastet jeg opp, forteller Leathley til avisen.

I hotellområdet var situasjonen lenge uavklart. En angriper ble drept i en konfrontasjon med politiet utendørs. En annen mann ble pågrepet. Det verserer bilder på sosiale medier av det som skal være pågripelsen. En mann føres vekk av tungt bevæpnet politi. Bilder viser at en rasende kvinne slår ham i ansiktet.

– En angriper ble drept under en skuddveksling med sikkerhetsstyrker, bekreftet innenriksminister Muhammad Ali Aroui, ifølge AP.

Angrepet skjedde samme dag som et terrorangrep i Saint-Quentin-Fallavier i Frankrike, og et selvmordsangrep mot en moske i Kuwait.

Det ble spekulert i om de tre angrepene var koordinerte. I kveld mener terroreksperter at de neppe var det.

Det er fortsatt uklart om det den enslige terroristen hadde medhjelpere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder