STATSSEKRETÆR: Bård Glad Pedersen (H). Foto:Kent Skibstad,NTB scanpix

Norge krever svar fra Emiratene etter terrorlistingNorge krever en forklaring på hvorfor De forente arabiske emirater har ført opp Det Islamske Forbundet på landets terrorliste søndag.

Artikkelen er over fem år gammel

– Emiratiske myndigheter har ikke gitt noen begrunnelse for terrorlistingen. Utenriksdepartementet vil følge opp saken overfor De forente arabiske emirater, både når det gjelder den manglende begrunnelsen og hvilke konsekvenser dette kan få for de berørte, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i en pressemelding.

Søndag ba Norges ambassadør i Abu Dhabi om en forklaring.

– Vi har også tatt opp saken med utenriksdepartementet i Abu Dhabi, sier Pedersen.

Ifølge nettsiden til den emiratiske regjeringen er «Al-Rabita al-Islamiyya fi al-Norwij», det arabiske navnet på Det Islamske Forbundet (DIF), som også kalles Rabitamoskeen, oppført på landets internasjonale terrorliste.

Brende reiste søndag

Nyheten kom samtidig med at utenriksminister Børge Brende (H) besøkte Emiratene for å delta på en høynivåkonferanse og ha samtaler med myndighetene i landet, som styres av president Khalifa bin Zayed Al-Nahyan.

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende (H) på Stortinget ved en tidligere anledning. Foto:Roger Neumann,VG

Han var søndag på vei fra Emiratene til Norge og var ikke tilgjengelig for kommentar, men UD opplyser om at han ikke visste om at en norsk organisasjon var terrorstemplet der.

Det ble først meldt at Islamsk Råd (IRN), som er en paraplyorganisasjon for over 40 muslimske organisasjoner i Norge, var ført opp på listen. Misforståelsen skyldtes en oversettelsesfeil fra landets nyhetsbyrå WAM, mener UD.

– En spøk?

Det Islamske Forbundet er imidlertid en av medlemsorganisasjonene i Islamsk Råd. Forstander Basim Ghozlan bekrefter overfor NRK at det er hans organisasjon som er oppført.

– Det er vanskelig å tolke hvorfor dette har skjedd. Vi tolket dette først som en spøk, men det viser seg å stemme. Vi er veldig overrasket over dette, sier Ghozlan.

OVERRASKET: Forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet i Oslo. Her fra en reportasje i 2008. Foto:Bjørn Thunæs,VG

Under offentliggjøringen av terrorlisten understreket regjeringen i Emiratene viktigheten av å øke folks bevissthet om organisasjonene som er listet opp, ettersom de skal ha tilknytning til Det muslimske brorskapet.

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012 og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp. Organisasjonen er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet. Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har sluttet helhjertet opp om kuppmakerne i Egypt.

– En åpenbar feil

Sveriges Muslimska Förbund, Islamiska Förbundet i Sverige, Det islamske trossamfund i Danmark og Den islamske menighet i Finland og er også å finne på listen, side om side med terrornettverket al-Qaida og Den islamske staten (IS).

Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja (SDP) mener det må være en åpenbar oversettingsfeil at Den islamske menighet i Finland, som ble grunnlagt av finske tatarer på 1920-tallet, er oppført på listen, og ber Emiratene om å rette opp feilen.

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre, men tror det kan ligge andre årsaker bak beslutningen om å terrorstemple forbundet.

– Vi har den siste tiden rettet søkelyset mot og kritisert pågripelsen av flere menneskerettighetsaktivister i De forente arabiske emirater. Det har de nok ikke satt pris på, sier han.

Slår politisk mynt

– Flere land på den arabiske halvøy frykter brorskapsbevegelsen og ser på den som en reell trussel. Siden Mursis fall i fjor sommer har disse landene startet en omfattende offensiv mot alle typer organisasjoner som på en eller annen måte kan ha en tilknytning til brorskapet, sier Hellestveit.

Disse landene har et stort omfang av fremmedkrigere, og Hellestveit mener dette kan utnyttes for samtidig å stemple og kvele organisasjoner som ifølge dem har tilknytning til brorskapet.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Emiratene har satt Islamsk Råd Norge på terrorliste

 2. UD uforstående til at IRN er satt på terrorliste

 3. Islamsk Råd feilutpekt som terrororganisasjon

 4. Kommentar: Emiratenes absurde terrorliste

 5. Muslimsk militærkoalisjon skal bekjempe terrorisme

 6. Full isfront: Naboland kutter alle diplomatiske bånd til Qatar

Fra andre aviser

 1. Brorskap-leder pågrepet i Jordan

  Fædrelandsvennen
 2. Emiratene har satt Det islamske forbundet på terrorliste

  Aftenposten
 3. Norden krever svar fra Emiratene

  Fædrelandsvennen
 4. Det Islamske Forbundet terrorstemplet i Emiratene

  Fædrelandsvennen
 5. Forsker: - Emiratene slår politisk mynt på terrorliste

  Fædrelandsvennen
 6. Emiratene anklager svensk gruppe for terror

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder